Nu riscă: 7 motive de ce oamenii deștepți și muncitori nu obțin succes

Există concepția că oamenii deștepți, care muncesc mult, într-o zi neapărat vor obține un mare succes în carieră, dar în cele mai multe situații nu se întâmplă așa. De ce? Răspunsul l-a oferit Melissa Chu în articolul său din publicația Medium.

Iată 7 motive care stau la baza insuccesului oamenilor inteligenți și harnici.

1. Nu comunică cu oameni noi

Este ușor să rămâi în anturajul pe care-l cunoști de mult timp. Aveți istorii care vă unesc și glume la care râdeți iar și iar. Problema e că într-un anturaj circulă unele și aceleași idei și nu vei reuși să deschizi noi perspective într-un cerc cu care te-ai obișnuit. S-ar putea să fie greu să creezi noi relații. Pentru început, încearcă să cunoști câte o persoană nouă pe săptămână.

2. Nu le plac shimbările

Aflarea îndelungată într-un mediu cunoscut îngreunează adaptarea la lucruri noi. Schimbările însă îți oferă șansa pentru inovații și posibilități.

În loc să te împotrivești schimbărilor, încearcă să înțelegi ce folos o să extragi din ele. Fii deschis pentru nou și interesează-te de lumea înconjurătoare.

3. Nu sunt gata să riște

Oamenii deștepți cel mai des aleg calea sigură. Ei merg pe același drum prin care au trecut colegii, semenii sau aleg o profesie apreciată în societate.

Dacă te îndoiești referitor la un teritoriu necunoscut, întreabă-te cum va fi viața ta peste 10 ani, dacă vei decide să faci asta? Vei regreta sau vei fi mulțumit de alegere?

4. Cred că merită succesul, bazându-se pe meritele din trecut

Oamenii sunt convinși că merită ceva datorită inteligenței și reușitelor din trecut. Ei așteaptă ca totul să se întâmple de la sine, doar că nu este chiar așa. În realitate, rezultatele nu vin doar pentru că îți îndeplinești munca. Rezultatele sunt fundamentate pe combinația dintre muncă asiduă, gândire strategică și noroc.

5. Își concentrează atenția pe ceea ce îi preocupă acum

Oamenii deștepți știu prea bine valoarea timpului. Ei conștientizează că atât cât își concentrează timpul și efortul pe un lucru, ei pierd șansa să facă altceva.

Pe de o parte, aceasta îl face pe om mai conștient, pe de altă parte, nu-l lasă să ducă până la sfârșit ceea ce au început. Primele greutăți sau rutina în care s-a înglodat îl pot determina să renunțe la planurile sale.

6. Nu pot lua decizii

Inteligența și hărnicia pot deschide multe uși. Din nefericire,  multitudinea de opțiuni poate fi o barieră la fel ca și alegerea dintre câteva opțiuni. Alegerea mare îngreunează luarea deciziei. În loc să te gândești la detalii, mai bine analizează variantele care se potrivesc personalității și stilului tău de viață.

7. Nu au încredere în forțele proprii

Uimitor, dar oamenii deștepți deseori se subapreciază. Ei sunt cel mai aprig critic al lor și se autoconving că nu pot face ceva.

Oamenii inteligenți au standarde înalte, atunci când vine vorba de muncă. Orice proiect al lor le pare insuficient de bun și din nefericire, acest perfecționism poate împiedica atingerea scopurilor.