Nu alerga după avere și titluri: 20 de citate puternice de la Aleksandr Soljenițîn!

Aleksandr Soljenițin a fost un scriitor rus, activist și dezident anticomunist, închis într-un lagăr de muncă sovietic. După ce a participat la război contra Germaniei naziste, a fost arestat, bătut şi aruncat în închisoare de propriul popor. A trăit în condiţii brutale zeci de ani. A fost martorul suferinţei şi morţii degradante şi lipsite de sens. Apoi, a căzut pradă unei boli foarte grave.

Ar fi putut deveni resentimentar şi acru. Soljeniţîn avea de ce să-l blesteme pe Dumnezeu. Dar marele scriitor, apărătorul profund şi însufleţit al adevărului, nu şi-a lăsat mintea să se îndrepte către răzbunare şi distrugere. În schimb, şi-a deschis ochii. Iată 20 de citate memorabile ale lui.

Citate Aleksandr Soljenițîn

#1. Gândul că poți să mori cândva nu e groaznic deloc. Gândul că poți să mori acum – iată ce e teribil cu adevărat.

#2. Există o plăcere supremă în loialitate. Și chiar dacă despre loialitatea ta nu știe nimeni, plăcerea nu devine mai mică.

#3. Ai putere asupra oamenilor numai atât timp cât nu le iei totul. Dar, când i-ai luat unui om tot ce are, el nu mai este sub stăpânirea ta. El este din nou liber.

#4. Oamenii au o percepție ciudată despre fericire. Să trăiești într-o cușcă cu 10 etaje, înconjurat de pereți și ecrane – este bine. Să trăiești într-o casă frumoasă, la margine de pădure – este un eșec nemaivăzut.

#5. Linia care desparte binele de rău nu trece printre state, nici printre clase sociale, nici printre partide politice, ci direct prin inima fiecărui om – și apoi prin toate inimile omenești… Și chiar și înlăuntrul inimilor copleșite de rău, se păstrează un mic cap de pod al binelui. Și chiar și în cea mai bună dintre toate inimile, rămâne nedezrădăcinat … un colțișor de rău.

#6. În Gulag am învățat că sațietatea nu depinde de cât mâncăm, ci de cum mâncăm. Așa și fericirea. Ea nu depinde de cât de multe avem, ci de atitudinea noastră față de ceea ce avem.

#7. Nu te teme de glontele care șuieră. Dacă l-ai auzit, înseamnă că primejdia a trecut pe lângă tine. Cel mai important glonte nu se lasă auzit.

#8. Omul bun se cunoaște după față. Cei care au conștiința curată arată la fel.

#9. O stare de război servește doar ca o scuză pentru tirania internă.

#10. Nimeni nu știe ce se va întâmpla mâine. Cea mai mare nenorocire te poate prinde într-un loc bun, la fel cum o mare binecuvântare te poate aștepta în cel mai mizerabil dintre locuri.

#11. Mă rugam. Mă rugam pentru că atunci când ne simțim rău nu ne este rușine de Dumnezeu. Ne este rușine doar când ne simțim bine.

#12. Puterea nelimitată în mâinile unui cerc limitat întotdeauna duce la cruzime.

#13. Nimeni nu crede în miracole cât este puternic, sănătos și prosper. Începem să credem în minuni numai când viața ne pune pe brânci.

#14. Care este cel mai valoros lucru din lume? Să știi că nu participi la o nedreptate.

#15. Fericirea nu depinde de nivelul de prosperitate, ci de căldura relației dintre inimi și de modul în care percepem lumea. Ambele sunt în puterea noastră. Prin urmare, fiecare din noi este fericit atunci când decide să fie fericit și nimeni nu ne poate împiedica.

#16. Ne este foame de libertate și ni se pare: avem nevoie de libertate nelimitată. Avem nevoie de democrație nelimitată. Dar democrația satisface nevoile majorității grosolane. A face pe placul majorității înseamnă a te alinia la mediocritate.

#17. Ferice de cel care știe să se mulțumească cu puținul pe care îl are.

#18. Vei pierde toată viața dacă nu știi cum să folosești un minut.

#19. Din păcate, avem o singură viață și o singură morală.

#20. Vreţi să vă spun care este esenţialul în viaţă, care sunt secretele ei? Să nu alergaţi după ce este iluzoriu, după avere, după titluri: acestea se obţin cu zeci de ani de nervi şi se confiscă într-o singură noapte. Să trăiţi având o superioritate egală asupra vieţii: să nu vă speriaţi de nenorocire şi să nu tânjiţi după fericire, căci: amarul nu ţine un veac, şi dulcele nu-l bei până la fund.

Să fiţi mulţumiţi că nu îngheţaţi de frig, şi setea, şi foamea nu vă sfâşie măruntaiele cu ghearele lor. Dacă nu aveţi şira spinării ruptă, dacă merg amândouă picioarele, dacă amândouă braţele se îndoaie, amândoi ochii văd şi aud amândouă urechile – pe cine vreţi să mai invidiaţi? De ce? Căci a invidia pe altul înseamnă să-ţi faci mult rău ţie.

Frecaţi-vă ochii, spălaţi-vă inima şi mai presus de orice să-i preţuiţi pe cei care vă iubesc şi care vă simpatizează. Nu-i ofensaţi, nu le spuneţi vorbe urâte, nu vă despărţiţi certaţi: căci nu ştiţi, poate că aceasta e ultima voastră faptă înainte de arestare, şi aşa veţi rămâne în memoria lor…!

Sursa: Arhipelagul Gulag

Citește și: Sir Anthony Hopkins: Mă adresez tuturor celor disperați, rătăciți și nefericiți…