Nu suntem datori nimănui: 5 lecții înțelepte de la capii mafiei italiene!

Poți să detești mafia, poți să o condamni, poți să o disprețuiești, dar indiferent de ceea ce crezi despre gangsteri, nu poți să negi că acest fenomen a lăsat o amprentă simțitoare în societate. Și chiar dacă gangsterii și mafioții au fost niște criminali care provoacă dezgust – și de la ei ai ce învăța. Iată 5 sfaturi reale de la cei mai renumiți mafioți italo-americani.

Citate de la mafioți celebri

1. Nu deschide gura dacă nu ai nimic de spus. Cel mai mare pește din râu ajunge acela care înoată cu gura închisă. – Joe Massino

Presa îl mai numea “The Last Don” pentru că la acea vreme era singurul cap de la cele cinci clanuri de mafioți din New York care nu fusese la închisoare. Massino afirmă că acest lucru a fost posibil pentru că știa la momentul potrivit să tacă. Ce-i drept, soarta a pus lucrurile la locul lor și în 2005 Massino a fost condamnat la închisoare pe viață.

2. Nimeni nu-ți datorează nimic. Nimeni nu-ți va oferi nimic până nu vei dori să obții ceea ce este de drept al tău. – Frank Costello

Capul familiei Luciano și unul dintre cei mai influenți mafioți americani din toate timpurile. Lui Costello îi plăcea să spună că succesul oricărui om depinde doar de el însuși, de ambițiile, caracterul și determinarea lui. Iar cei care așteaptă mană cerească nu vor obține nimic. După retragerea sa, Costello era cunoscut sub numele de „prim-ministrul lumii interlope”.

3. Când eram mic, mă rugam pentru o bicicletă. Atunci mi-am dat seama că Dumnezeu funcționează altfel: am furat o bicicletă și am început să mă rog pentru iertare. – Al Capone.

Al Capone este cel mai faimos gangster din anii 30. Omul care controla justiția și întreaga lume interlopă din Chicago n-avea cum să fie prost. Morala acestei afirmații este cât se poate de simplă: nu aștepta mană cerească. Dacă vrei să obții ceva, acționează. Nu înseamnă că trebuie să furi, să înșeli și să umilești. Nici într-un caz.

4. Mulți bărbați pot construi un imperiu, dar puțini pot construi o familie. Un bărbat care nu prețuiește și nu petrece niciodată timp cu familia nu este un bărbat adevărat. – Vito Genovese

Mafioții erau răi și dezgustători, dar un lucru e cert – știau să aprecieze familia. Să ne amintim despre ce este cel mai renumit film cu mafioți: Nașul (Godfather). În primul rând e un film despre degradarea și căderea personalității. Fiul cel mic, Michael Corleone, un moralist și idealist, erou de război, devine lider al mafiei pentru a-și apăra familia. Și abia apoi începe să-i placă puterea.

5. Un bărbat trebuie să fie curajos ca un leu și șmecher ca un vulpoi. – Carlo Gambino

Carlo Gambino a fost unul dintre cei mai discreți, inteligenți și vicleni capi ai mafiei, care a reușit să conducă Comisia Cosa Nostra din SUA și să evite pedeapsa penală până la adânci bătrâneți. Lui Gambino îi plăcea să-l citeze pe Nicollo Machiavelli. Anume de la marele filosof și gânditor italian a împrumutat acest gând.

Citește și: Iată de ce evreii au atâția bani: 20 de reguli evreiești care te vor face bogat!