Nimănui nu-i pasă de problemele tale: 7 adevăruri dure, care te vor face mai puternic!

Adevărul doare, dar vindecă. Prin urmare, fără prefețe lungi și pompoase, haideți să trecem direct la subiect. Astăzi vom discuta despre 7 adevăruri dure, cu care trebuie să te împaci cât mai curând posibil, dacă vrei să devii fericit.

#1. Nimănui nu-i pasă de problemele tale

Unora le place să-și savureze eșecurile. “Am un job prost plătit, șeful meu e un măgar, m-am căsătorit cu un nătărău, nevasta mea e o viperă, copilul e neascultător, pandemia mi-a dat planurile peste cap, iar va trebui să cer bani de la mama, de vină-i Iohannis etc”. Toată lumea e vinovată în afară de tine. Însă uneori pentru a ieși din impas trebuie să renunți la ideea că lumea se învârte în jurul tău și să preiei responsabilitatea pentru viața ta.

Și nu te mai lamenta. La 80% la sută din oameni nu le pasă de problemele tale, iar ceilalți 20% sunt bucuroși că le ai. Exceptând persoanele foarte apropiate. Nimeni nu vrea să asculte despre genunchii care te supără, cât de mizerabili sunt politicienii și cât de nătâng e șeful tău. Viața noastră e ceea ce gândim. Dacă te gândești numai la rău, nu te aștepta la alt rezultat.

#2. Dacă vrei să ai bani, banii trebuie să fie un scop, nu un vis

Banii nu cresc în copaci. Vrei să ai mai mulți bani – va trebui să muncești mai mult. Mai mult, nu înseamnă cantitativ, ci calitativ. Când eram mai tânăr, munceam în vânzări. De fapt, ăsta a fost primul meu job după facultate. Normal că nu știam nici o boabă despre vânzări și cu atât mai mult despre cultura corporativă. Dar deja peste 3 luni veniturile mele erau de două ori mai mari decât media pe departament.

Și nu munceam de două ori mai mult. La prima întâlnire cu directorul de vânzări l-am întrebat ce perspective financiare am. Și am aflat că salariul mediu în departamentul meu este de 400 de euro, iar cei care au performanțe mari în vânzări fac 1000. Totul depinde de tine. Fiind naiv de fire, mi-am propus să fac și eu 1000.

Și am început să muncesc. Nu lucram peste program, în schimb eram sută la sută concentrat pe proces și pe scop. Puneam zeci de întrebări, analizam modul în care lucrează colegii, îmi analizam propriile greșeli, căutam noi metode de a îmbunătăți tehnica mea de vânzare. Și mi-a luat doar 3 luni ca să ating rezultatul dorit, în timp ce alții munceau cu 300-400 de euro de câțiva ani. Și mereu am avut impresia că dacă îmi puneam un scop și mai mare la început, rezultatul era să fie și mai bun.

#3. Femeile nu te vor iubi pentru simplul fapt că exiști. Și viceversa. 

Și nu e vorba neapărat de bani. Deși, bărbat fiind, nu văd nimic rău în așa numitul mercantilism al femeilor. Toată lumea vrea să trăiască bine. Nimeni nu vrea să poarte povara financiară de unul singur, și mai ales de una singură. Chiar și eu la nivel de subconștient mi-am ales o femeie care este independentă de mine, din punct de vedere financiar.

Și nu văd de ce o femeie ar trebui să mă iubească pentru simplu fapt că exist. La fel cum bărbaților le plac femeile frumoase, inteligente și pline de viață, așa și femeilor le plac bărbații frumoși, inteligenți și plini de viață. Dar am întâlnit mulți bărbați care se plâng pe femei că sunt rele, mercantile, perfide și nu-i apreciază la justa lor valoare. De fiecare dată tăceam, pentru că îmi era milă de ei și nu-mi imaginez ce simțeau acele femei când ascultau aceeași poveste. Exact același lucru e valabil și pentru femei. Unele așteaptă toată viața prințul din poveste, dar nu își pun întrebarea: prin ce am de gând să-l cuceresc?

#4. Viața este o succesiune de probleme. O problemă uriașă dacă vrei.

Indubitabil viața este frumoasă. Pur și simplu o ador și ador locul și timpul în care m-am născut. Și îți recomand și ție să te bucuri de micile frumuseți ale vieții. Dar în același timp, viața e plină de neplăceri spontane. Și e normal să fie așa. Mai bine zis, nu știu dacă e normal sau nu, dar asta e realitatea în care trăim și trebuie să o acceptăm. Viața este o succesiune de probleme și fie te lamentezi, fie le depășești.

E normal ca din când în când să ți se strice mașina, e firesc să ai anumite boli – toată lumea le are, e ceva absolut normal să-ți pierzi locul de muncă și chiar să pierzi o persoană apropiată. În fiecare zi mor oameni – nu te transforma în martir. Trebuie să ai mereu certitudinea că da, nenorociri se pot întâmpla, și cazul tău nu e mai tragic decât cazul altora. Viața continuă mai departe. Probleme vor exista mereu, dar fericirea ta depinde de modul în care reacționezi la ele. Mai detaliat despre asta am scris în articolul de mai jos:

Citește și: Regula 90/10: Un principiu simplu care explică de ce suntem atât de nefericiți!

#5. Dacă nu știi să lupți, vei pierde

Lupta este un instinct primar, ca foamea și dorința sexuală. Dacă vrei să obții ceva în viață, trebuie să lupți. La locul de muncă, în dragoste, în afaceri, în familie. Viața este o succesiune de lupte pe care le ducem în fiecare zi. Iar cea mai mare luptă este cu noi înșine.

Până a crea cea mai mare companie din China, fondatorul Alibaba, Jack Ma, a încercat să aplice la Harvard de 10 ori, dar de fiecare dată a fost refuzat. A vrut să devină polițist, dar din 5 candidați nu a fost acceptat doar el. Pe urmă a vrut să se angajeze ca muncitor obișnuit la KFC, dar din 24 de candidați, a fost refuzat numai el. Prima sa afacere a adus numai pierderi. Dar Jack Ma a continuat să lupte.

#6. Avem o singură viață

Și aici mă refer la sănătate. La 20 de ani ai impresia că poți cuceri lumea și că toată viața te vei simți la fel de energic și plin de viață. Un tânăr de 20 de ani, fiziologic nu poate înțelege ce simte un bărbat de 40 de ani și un boșorog de 80.

Bea, fumează, mănâncă tot ce îți trece prin cap – cât ești tânăr. Dar încă 10 ani în acest tempou și din tinerețea ta nu o să rămână nimic. Te vei simți la 35 de ani la fel cum alții la 50. Am scris mai sus că viața este o succesiune de probleme care nu depind de noi. Cel mai stupid lucru pe care poți să-l faci este să-ți creezi probleme singur.

#7. Vrei să fii cel care dictează regulile? Asumă-ți responsabilitatea pentru tot ceea ce faci!

Vrei ca soția să te respecte? Devino bărbatul pe care să vrea să-l respecte. Vrei să ai copii creativi? Fii o mamă creativă. Vrei să ai venituri mai mari? Caută soluții, cu vrutul nu ajungi prea departe. Vrei să fii fericit? Fii! Pur și simplu, fii.