Momentul potrivit nu vine niciodată: 10 lecții pe care le învățăm la 40 de ani!

În ultimii ani se vorbește mult despre dezvoltarea personală și atingerea obiectivelor propuse. Dar aceste procese sunt imposibile fără o discuție sinceră cu sine. O discuție în care să recunoști că nu ești perfect, că ai greșit și că nimeni nu îți este dator. Adevărul doare, dar vindecă. Iată 10 adevăruri plăcute și mai puțin plăcute pe care le înțelegem abia la 40 de ani.

1. Viața e nedreaptă

Viața e nedreaptă. Nu suntem egali. Nici măcar nu ne naștem în condiții egale. Nimeni nu ne este dator cu nimic. Și nici nu suntem datori nimănui. Da, viața poate fi nedreaptă uneori, dar e în puterea noastră să restabilim echilibrul lucrurilor. Dacă oamenii ar înceta să se victimizeze şi ar deveni responsabili măcar pentru o zi, s-ar întâmpla multe lucruri minunate.

2. Nu contează ce ți se întâmplă în viață. Important e cum reacţionezi la ceea ce ți se întâmplă.

Viața e imprevizibilă și nu poți controla fiecare proces al vieții tale. Nu poți anticipa spargerea unui pneu, nu poți grăbi un avion care întârzie, nu poți micșora factura la energie. Dar poți controla reacția ta la micile problemele cotidiene. 90% din viața ta este determinată de modul în care reacționezi într-o situație necontrolată și stresantă. În momentul în care înțelegi acest lucru, devii înțelept.

3. Momentul potrivit nu vine niciodată. Fericirea este aici și acum. 

Trăim în așteptarea fericirii și ne tot gândim: mâine-poimâine vom fi promovați la locul de muncă, vom cumpăra un apartament, o mașină, vom merge în vacanță la mare și atunci, abia atunci, vom fi fericiți. Însă la 70 de ani fericirea o vei asocia cu zâmbetul tatei de pe vremea când era tânăr, cu un vals de toamnă, cu plimbările serale cu prietena de pe vremea când nu aveai nici mașină, nici apartament și nici bani în buzunar.

4. Părerea altora contează în ultimul rând. 

Nu trebuie să te zbați ca un cocoș pentru a fi pe placul tuturor, pentru a impresiona pe alții și pentru a demonstra că meriți să fii apreciat și iubit. Oamenilor nu le pasă de realizările altora. Concentrează-te asupra ta, asupra obiectivelor tale și încetează să-ți mai faci griji pentru ceea ce vor spune alții. Alții de fiecare dată au ceva de spus și de fiecare dată “știu” mai bine decât tine. Cu vârsta, părerea lor contează tot mai puțin.

5. Succesul înseamnă muncă.

Dacă în tinerețe suntem în căutare de căi ușoare și credem orbește în fiecare idee de afaceri care ar putea să ne aducă bani, cu timpul înțelegem că banii și succesul se obțin doar prin muncă. NU vei reuși să obții ceea ce vrei doar pentru că ai început. Succesul înseamnă muncă, experiență și eșecuri. Ca să obții ceva trebuie să începi și să găsești răbdarea să mergi până la capăt.

6. E firesc să-ți fie frică. Nu e firesc să te dai bătut. 

Schimbările sunt necesare. Ele sperie, dar te pun într-o situație nouă, te obligă să gândești diferit, stimulează creativitatea, îți dau energie să te miști mai departe și cresc pofta de viață. Permite-i fricii să-ți fie busolă. Doar atunci când faci ce te sperie, evoluezi cu adevărat. Nu-i permite fricii să pună stăpânire pe viața ta. Oamenii de succes acționează chiar dacă se tem.

7. E firesc să ceri ajutor.

Încetează să te autoînvinovățești și să fii critic față de tine. Ești vulnerabil și asta este firesc. Toată lumea vrea să audă din când în când că totul va fi bine. Nu-ți fie teamă să ceri după ajutor când simți că nu te poți descurca de unul singur. Nu o fă pe eroul, deoarece chiar și cei mai tari dintre noi au nevoie de suport.

8. Cel mai mare păcat este inacțiunea.

Mai devreme sau mai târziu avem de plătit pentru păcatele noastre. Și cel mai mare păcat este inacțiunea. Poate că nu ajungem în iad pentru ceea ce am săvârșit, ci pentru ceea ce nu am săvârșit. Pentru ceea ce nu am dus până la capăt. Când ai de ales între a nu face nimic și a face ceva, întotdeauna alege a doua.

9. După un urcuș, vine un coborâș 

Viața este o succesiune de urcușuri și coborâșuri. Pentru a trăi din plin și a-ți valorifica întregul potențial vei avea nevoie de ambele în egală măsură. Viața este prea scurtă ca să o trăiești în supărare. Și este trecătoare, indiferent dacă ești supărată sau nu. De ce să te usuci emoțional din cauza nedreptăților cotidiene când poți să înflorești apreciind ceea ce ai?

10. Bunătatea este cheia.

E mult mai ușor să urăști, e mai ușor să faci rău, să fii negativ, să fii indiferent, să te justifici și să te lamentezi. Și ai nevoie de o inimă mare, o minte senină și multă străduință ca să fii înconjurat de iubire, bunătate și compasiune.

Citește și: Femeile care locuiesc singure sunt mai fericite! Iată de ce