Luptă să fii fericit: 15 lecții de viață de la maestrul gândirii persane, Omar Khayyám!

Omar Khayyam a fost un poet, matematician, filosof și astronom persan. El a fost una din cele mai de seamă personalități ale culturii orientale, întruchiparea gândirii persane și a spiritualității universale. Înțelepciunea lui este atemporală și e la fel de actuală în ziua de astăzi, precum a fost cu un mileniu în urmă.

Citate celebre Omar Khayyam

#1. Poți seduce un bărbat care are soție, poți seduce un bărbat care are amantă, dar nu poți seduce bărbatul care are o femeie iubită.

#2. Într-o singură fereastră privesc doi. Unul a văzut ploaia si noroiul. Altul – frunzele verzi, primăvara si cerul senin.

#3. Mai bine să flămânzești, decât să mănânci orice și mai bine să fii singur, decât să fii cu oricine.

#4. A te dărui – nu înseamna a te vinde. A dormi alături – nu înseamna a petrece noaptea împreuna. A nu te răzbuna – nu înseamna a ierta. A nu fi alături – nu înseamna a nu iubi.

#5. Fiindcă nu știi ce te-așteaptă mâine, luptă să fii fericit astăzi.

#6. Nu planta copacul tristeții în inima ta. Recitește în fiecare dimineața cartea bucuriei.

#7. Dincolo de Pământ și infinit cătam să aflu cerul unde vine. Și-un glas solemn atunci s-a auzit: Și cerul și infernul sunt în tine.

#8. La omul iubit iubeşti şi defectele, iar la cel antipatic urăşti chiar şi onoarea.

#9. Nu-l invidia pe cel puternic și bogat, după răsărit întotdeauna vine apusul.

#10. Fii fericit pentru acest moment. Acest moment este viața ta.

#11. Sufletul gânditor se retrage în singurătate.

#12. Iată singurul adevăr: suntem pionii misterioasei partide de șah jucată de Dumnezeu. Ne muta, ne oprește, ne muta iar, apoi ne-arunca unul cate unul în cutia Neantului.

#13. Înaintea venirii noastre nimic nu-i lipsea lumii; după plecarea noastră, nu-i va lipsi nimic.

#14. Să fii frumos nu înseamna sa te naști așa. Frumusețea o putem învăța. Când omul este cu sufletul frumos – ce chip se poate compara cu el?

#15. Nu îți plânge pierderile. Nu măsura ziua de azi în zile de mâine. Nu te încredere in ziua care a trecut și ziua care urmează să vina. Crezi în acum – și fii fericit astăzi.

Citește și: Cum să-ți eliberezi casa de energie negativă: 6 învățături din vedele indiene!