Nu lupta cu dușmani care nu există: Legenda persană care mi-a schimbat viața!

Acum 7 ani, pe vremea când lucram în deșert, în lagăre de refugiați, un bătrân înțelept mi-a povestit o legendă interesantă. Această legendă mi-a schimbat viziunea de viață și m-a ajutat să găsesc armonia pe care o căutam atât de mult.

***

Un cavaler a călătorit mult timp prin deșert. Calul său era obosit și nu se mai putea ține pe picioare. Iar cavalerul abia se mai putea ține de șa. Într-o bună zi, o oază pitorească și un lac frumos i-au apărut în cale. Cavalerul s-a înviorat, a sărit de pe cal și s-a repezit disperat către lac. Dar la jumătate de drum, în fața lui a apărut un balaur uriaș, ascuns sub nisip.

Cavalerul a pus mâna pe sabie, a sărit la balaur și a început să lupte cu el. Trei zile și trei nopți a durat lupta. Și cavalerul și balaurul erau sleiți de puteri. În a patra zi, ambii au căzut la pământ. Înainte să-și dea duhul, balaurul l-a întrebat pe cavaler:

– Și ce, mă rog, ți-am făcut, de m-ai atacat?

Iar cavalerul i-a răspuns:

– Am vrut să beau apă, să adap calul și să mă odihnesc la umbra acelor palmieri frumoși.

La care balaurul i-a zis:

– Și cine nu ți-a dat voie?

Morala: Nu te lupta cu dușmani care nu există.

Omul contemporan are obiceiul să se complice. Să caute obstacole și dificultăți acolo unde nu există, să-și facă griji și probleme din nimic. Uneori, cea mai simplă și mai înțeleaptă soluție este să întrebi. Uneori, cea mai corectă acțiune este să ceri ajutor. Iar alteori, cel mai bine este să accepți situația așa cum este ea, eliberându-te de griji și de îndoieli.

Folosește-ți resursele interne și energia cu înțelepciune și cât mai rațional posibil. Nu te lupta cu balauri care nu există și încearcă să trăiești cât mai simplu, în armonie cu tine și cu cei din jur.

Citește și: Lampa și întrerupătorul: O pildă înțeleaptă despre cât e de important să te simți iubit!