Îți vor stârni emoții contradictorii: 20 de citate înțelepte ale legendarului actor sovietic, Alexander Shirvindt

Descoperă 20 de citate înțelepte de la Alexander Shirvindt. În multe dintre ele te vei regăsi!

În trecut, noi ne avântam spre comunism, acum spre îmbogățire. Dar și una și alta sunt niște fantome.

Bătrânețea nu este atunci când uiți, ci atunci când uiți, unde ai scris, ca să nu uiți.

Pe mine pur și simplu nu mă interesează gândirea colectivă. Îmi place mai mult să trăiesc cu mintea mea.

Pentru mine decența înseamnă să nu-mi fie rușine de propria persoană pe la ora trei dimineața.

Nu mai accept satira, ea implică furie. Îmi este mai aproape autoironia, care-mi este o salvare față de toate ce se întâmplă în jur.

Unicul lucru pe care trebuie să-l facă satira, e să prevină. Dacă destinatarul satirei nu e un tâmpit, el va fi prudent, simțând săgețile îndreptate spre el.

Eu strig doar la cei pe care îi iubesc: cu cât strigătul este mai puternic, cu atât e mai puternic sentimentul. Cu oamenii care îmi sunt indiferenți, sunt liniștit și inteligent.

Astăzi, conceptele eterne sunt complet devalorizate: dacă se vorbește de „autoritate” – neapărat se referă doar la cea criminală, dacă „lider” – doar cel politic.

În prezent există o așa concurență de rating, dacă nu glumești jumătate de oră – toți uită de tine. Goana după popularitatea zilnică e lipsită de sens.

Sunt deschise atâtea buticuri în jur, difuzăm atâtea musical-uri. Întreaga realitate rusă este influențată de aspectul secundar occidental. Și cu cât e mai scump concertul, cu atât el este mai secundar.

Uneori mi se spune: „Știți, așa lucruri dezgustătoare scriu despre dvs.!” De ce ar trebui să citesc asta? În primul rând, jumătate din ceea ce este scris este o minciună. În al doilea rând, totul e scris de niște analfabeți.

Potrivit lui Oppenheimer, doar femeile, animalele și nebunii pot fi fericiți pe acest Pământ. Deci destinul nostru masculin este să îi facem fericiți pe cei enumerați anterior.

Este foarte înfricoșător să știi că viața ta va fi scrisă de cineva. Vei muri și toate lucrurile, și scrisorile tale vor fi analizate și citite. Deci, treptat, individualitatea ta se va transforma într-un studiu de cercetare.

Ceea ce ține de femei – vine o vârstă groaznică când ești nevoit pur și simplu să te împrietenești cu ele. Și cum n-ai așa competențe, această muncă devine dificilă. Vrei nu vrei, oricum vei fi atras involuntar să cochetezi fără perspective.

Odată cu vârsta, noi depășim tot felul de vicii, iar când, în sfârșit, totul este depășit, se formează o cantitate imensă de timp, pe care nu știi cu ce s-o ocupi. Aici și sare în ajutor pescuitul.

Mereu mă rușinam și acum îmi este rușine de diverse programe politice. Am văzut atâtea programe, încât chiar și cele mai strălucite idei susținute cu spumă la gură, pur și simplu mă plictisesc. Eu văd în spatele acestora o altă prostie inventată.

Nu poți râde doar de idioție: când o persoană este absorbită de o idee idioată, nu-l poți nicidecum opri. Nu poate decât să se enerveze, să lupte continuu. Dar în cazul unei glume, în ironie mai există speranța că subiectul ironiei va auzi acest lucru.

O viață deficitară mereu dă un impuls de energie. În sfera spirituală, intelectuală e același lucru: deficit de libertate, deficit de cuvinte dure, deficit de râs deschis. Cândva persista fericirea de a câștiga. Acum ia ceva, dar nu mai dorești nimic. Și ce e de făcut acum cu această energie?

Eu sper foarte mult să se întâmple o criză. Mi se pare că ea e mai aproape și mai potrivită mentalității noastre, decât prosperitatea. După ce au construit atâtea clădiri, au parcat atâtea ”Hammere” în fața caselor, Rusia a degradat complet. Și acum trebuie să revenim cu încetul la conserve și brânzica ”Prietenie”… Și asta a fost nu foarte demult. Și atât de gustos.

Artiștii dramatici, doar pentru a ieși în evidență, își rup picioarele la patinaj, discreditând acest mare sport. Cei care sunt fizic incapabili să patineze, îmbracă mănuși de box și își bat reciproc fețele, uitând că fețele acestea îi hrănesc. Și cei care absolut nu sunt capibili de ceva și se tem de totul din jur, încearcă să facă o salată amărâtă, privind cu atenție sfaturile diletanților în culinărie, de la TV. Diletantismul este promovat și încurajat în ziua de azi.