„Rabzi mai mult, decât trăiești” – important ca să citească fiecare, pe urmă va fi târziu

În viața mea, am trăit fără apă caldă doi ani de zile. Mai exact era apă caldă în bucătărie, dar în baie abia de picura. Trebuia să aștept câte 40 de minute ca să se umple vana, pentru ca să pot face baie. Deși când a apărut problema, i-am zis soțului să facă ceva, el mi-a răspuns: „Țevi vechi, apartament închiriat, ce vrei? Nu vom strica acum podeaua, peretele, pentru ca să schimbăm țevile? Și ne-am conformat, doi ani de zile, zi de zi am răbdat acest calvar. Nu-mi amintesc de ce am explodat, dar într-o zi am făcut brusc o isterie, după care am sunat stăpânii apartamentului, le-am spus de problemă, a venit un instalator și în doar 5 minute a rezolvat problema.

Se pare că în țeavă se acumulase rugină și a fost de ajuns ca aceasta să fie scuturată de câteva ori și problema s-a rezolvat.

Și aici nu e vorba doar despre neatenția noastră, astfel de povești similare aud destul de des.

O prietenă cu familia sa zece ani au trăit într-un apartament foarte mic. Erau atât de sufocați de lipsa de spațiu, încât zece ani nici nu au făcut reparație. În cele din urmă, au decis să se mute. Au început să-și adune lucrurile și au descoperit o mulțime de obiecte inutile, care trebuiau demult aruncate: haine vechi, obiecte uzate, maculatură, lucruri de-a bunicii care murise. Această familia a umplut 18 saci cu lucruri vechi și i-au aruncat, iar lucrurile lor au încăput în câteva valize. Când m-am întâlnit cu prietena mea, ea a început să plângă și mi-a zis că în cei zece ani puteau să trăiască mai fericit, aveau mai mult spațiu liber, dacă acele lucruri ar fi fost aruncate demult.

La fel se întâmplă și la capitolul sănătate.

De puține ori ați auzit o istorie similară? Mă doar capul în fiecare zi, am obosit să beau pastile, dar nu am timp de medic și așa pot trece luni și chiar ani. Doar când situația devine insuportabilă, persoana în cauză apelează la ajutorul doctorilor și descoperă că problema ei este tratabilă cu alte medicamente, decât cele analgezice.

Aceste două cuvinte – „calitatea vieții” – sunt esențiale. Nu sunt despre cât câștigi și unde te odihnești. Este vorba despre cât de mult trebuie să tolerezi în viața ta. Cât de des trebuie să-ți muști dinții, să-ți strângi ochii pentru ca să te poți uita la modul tău de viață.  Nu contează dacă suferi o durere fizică, dispreț sau ești într-o relație toxică, într-o zi se dovedește că suferi mai mult decât trăiți cu adevărat, că rabzi mai mult decât ești fericit.

Verifică puterea pereților în care ești blocat fără speranță. Împinge fiecare ușă care pare închisă. Încearcă să rezolvi problemele insolubile și sarcinile complicate, uneori vechile cătușe ruginite nu se dovedesc a fi mai puternice decât cătușele pufoase de culoare roz.

Ai fi putut fi fericit mult mai devreme, dacă plecai la timp, făceai la timp, spuneai la timp, acționai la timp.