Iată o pildă minunată care ne învață ce sunt problemele și cum să le tratăm!

În China antică, fata, care se căsătorea, locuia în casa soțului său și îl servea atât pe el cât și pe mama acestuia. Așa s-a întâmplat, că după ce a trecut nunta, o femeie nu era în stare să o mai rabde pe soacra sa și să-i asculte reproșurile constante. Atunci femeia a decis să scape de mama soacră.

Femeia a mers la un negustor care vindea diferite ierburi, și care era prieten cu tatăl ei. Ea i-a spus:
-Nu mai pot să locuiesc împreună cu soacra mea. Ea mă scoate din minți. Ai putea să mă ajuți? Te voi răsplăti din plin.

-Cu ce pot eu să te ajut? – a întrebat negustorul.

-Vreau să-mi vinzi otravă. Îmi voi otrăvi soacra și voi scăpa de toate nenorocirile, – a răspuns femeia.

După ce a chibzuit un pic, negustorul i-a spus:

-Ei bine, te voi ajuta. Dar trebuie să ții cont de două lucruri importante. În primul rând, nu îți poți otrăvi soacra dintr-o dată, pentru că oamenii își vor da seama ce s-a întâmplat. Îți voi da niște ierburi, care vor avea efect treptat, și nimeni nu va bănui că a fost otrăvită. În al doilea rând, pentru a evita orice fel de bănuieli, trebuie să îți potolești furia și ura, să înveți să o respecți, să o iubești, să o asculți și să fii răbdătoare. Atunci nimănui nu-i va trece prin cap, că tu ai fi în stare să o otrăvești.

Femeia a căzut de acord, a luat ierburile și a început să le adauge în mâncarea soacrei. Înafară de asta, ea a început să se controleze, să asculte de soacra sa și să o respecte. La rândul său, și soacra a văzut că atitudinea norei față de ea s-a schimbat, și a îndrăgit-o din tot sufletul. Ea le povestea tuturor că nora ei este cea mai bună și cea mai cuminte. După jumătate de an, relația lor a devenit foarte caldă, ca între mamă și fiică.

Și iată că într-o zi, femeia a venit la negustor să îl roage:

-Te implor, salveaz-o pe soacra mea de otravă. Nu vreau să o omor. Ea a devenit o persoană foarte apropiată și dragă pentru mine, o iubesc.

Negustorul a zâmbit și i-a răspuns:

-Nu îți face griji, nu ți-am dat nicio otravă. Acele ierburi erau doar niște condimente. Otrava era doar în capul tău, și tu singură ai reușit să scapi de ea.