Iată de ce treburile casnice sunt o muncă, dar nu predestinația femeii

„Este a doua mea sarcină”, – așa începe una dintre temele de pe forumul Momtastic. – Sunt femeie casnică, iar soțul meu muncește foarte mult. Nu am rude prin apropriere care să mă ajute. Simt că sunt o ratată. Obosesc atât de mult, încât nu mă pot trezi dimineața. Nu reușesc să fac totul prin casă și în curte”.

În asemenea situații sunt multe dintre femei, chiar și cele care muncesc. După ce se întorc de la serviciu, acestea se apucă de gătit, spălat, deși este timpul în care trebuie să se odihnească.

În ultimii zeci de ani munca prin casă s-a schimbat destul de mult: electrocasnicele le simplifică mult, iar detergenții puternici nu ne mai lasă să pierdem mult timp pentru scoaterea petelor. Totuși, progesul tehnic, nu a reușit să ne scape cu totul de treburile casnice: oricât de puternic ar fi aspiratorul, oricum trebuie noi să-l conducem. Și chiar dacă numărul de ore petrecute în acest sens s-a redus de câteva ori, încă ne ia ceva timp să facem totul prin casă.

Sondajul efectuat de BBC Radio, denumit „Woman’s Hour” , la care au participat 1001 persoane a arătat că femeilor din Marea Britanie le ia în medie 11,5 ore pe săptămână pentru treburile casnice, iar bărbaților în jur de 6 ore. Potrivit cercetării, principalele activități ale femeii sunt gătitul, schimbatul lenjeriei de pat, curățarea camerei de baie ș.a.

Treburile casnice necesită, ca și oricare altă muncă, diverse resurse – psihologice, spirituale, emoționale, fizice. Însă cea mai valoroasă resursă, în situația economică actuală, sunt banii. Din această cauză, deseori alegem economia în detrimentul propriului confort. Noi refuzăm să cheltuim bani pe ceea ce este important și ne ajută să păstrăm energia, chiar dacă în rezultat ne aducem până la o istovire fizică și morală. Dacă stai să te gândești e mai convenabil să dai covorul la o curățătorie chimică, decât să faci tu acest lucru acasă.

Autorii studiului, la care au participat 4600 de persoane și rezultatele căruia au fost publicate în Society for Personality and Social Psychology au ajuns la concluzia că oamenii care prețuiesc mai des timpul decât banii se simt mai fericiți. Acest comportament a fost corelat cu vârsta, cu cât respondenții erau mai în vârstă, cu atât mai mult aceștia încercau să-și petreacă timpul cu sens.

Atunci când vorbim despre treburile casnice, întotdeauna este vorba despre jertfirea puterilor, timpului sau banilor. Dacă e să ne gândim bine, înțelegem că propriile puteri și propriul timp costă mai mult decât banii. Trebuie să înveți a stabili corect prioritățile în viață și a delega atribuțiile, astfel încât nu doar un membru al familiei să se ocupe de toate.