Iată 7 Lecții pline de înțelepciune din Coran, care îți pot schimba viața!

Coranul – cel mai important text sacru al Islamului, este împărțit în capitole (sura) și versete (ayat).  Acesta cuprinde revelațiile făcute de Dumnezeu prin intermediului îngerului Gabriel profetului Muhammad în anul 610 și de atunci servește ca sursă de instruire divină și înțelepciune pentru toți musulmanii.

Această carte prezintă lecții de înaltă moralitate în relațiile cu lumea și oamenii, predă curtoazia și tactul, face cunoștință cu principiile dietologiei și a stilului sănătos de viață – toate aceste cunoștințe sunt utile pentru fiecare om, indiferent de religie. Am decis să ne aprofundăm puțin în această carte sfântă și să vedem ce lecții putem învăța din ea.

1.Pe ce ne pierdem timpul

„Omul și-a folosit în cel mai reușit mod timpul oferit, dacă, părăsind această lume, o lasă mai bună decât era înainte de nașterea sa.”

Timpul vieții sale, omul trebuie să-l petreacă făcând fapte bune și ajutându-i pe cei apropiați. Oamenii rebuie să fie sinceri unul cu altul, răbdători – să nu se grăbească la furie și să poată să ierte, prin comportamentul lor să rupă cercurile de violență și cruzime.

2.Fiecare problemă este o nouă oportunitate

„Cei care întâmpină dificultățile cu răbdare și speranță la bine, țin minte că acestea sunt trecătoare, vor fi răsplătiți. Răsplată le va fi înțelepciunea și experiența de viață.”

Coranul învață că toate încercările prin care trece omul sunt oportunități de creștere. Mai devreme sau mai târziu, pentru fiecare vine momentul ispitei.

3.Nu coborî la nivelul bârfelor

„Nimic nu seamănă mai multă dușmănie decât bârfele.”

Deseori, cedăm tentației de a ne lăuda pe noi, înjosindu-i și bârfindu-i pe alții. Acest lucru este clar explicat în Coran: nu semănați discordie, vorbiți cuvinte bune, vorbiți adevărul. Aceasta este calea către o viață curată și cinstită.

4.Fii bun

Coranul ne învață să alegem binele. Cu bunătatea noastră, noi rupem cercul răului, iar răspunzând cu rău la rău, noi îl închidem.

În Coran există multe lecții înțelepte care învață omul să facă bine, dar aceasta este una dintre cele mai importante. Evită răul și nedreptatea, iar viața ta se va schimba spre bine.

5.Vorbind, alege cele mai bune cuvinte

Atunci când vorbim, trebuie să o facem gânditor, alegând cele mai bune cuvinte. Cuvintele au importanță. Ele sunt capabile să convingă și să inspire, pot manipula și chiar distruge viața cuiva.

Un cuvânt poate schimba o viață întreagă. De aceea, cu cât mai repede te vei despărți de obiceiul de a arunca neglijent cuvinte, cu atât mai bine.

6.Lasă mânia să creeze, nu să distrugă

Coranul vorbește despre oamenii „care dăruiesc în bucurie și în durere, își restrâng furia și iartă. Cu adevărat, Allah îi iubește pe cei ce fac bine.”

Aceste rânduri ne amintesc despre o caracteristică importantă a omului: capacitatea de a folosi mânia constructiv, și nu distructiv. Furia poate fi transformată astfel, încât aceasta poate deveni o sursă de consolare și ajutor.

Coranul ne învață, că furia are putere, trebuie doar să o îmblânzești și să o îndrepți în direcția corectă.

7.Gândește-te de sine stătător

„Cu adevărat, cele mai rele creaturi vii înaintea lui Allah sunt cei surzi și muți, care nu sunt în stare să înțeleagă.”

De fapt, multe religii încurajează abilitatea omului de a raționa și de a încerca să înțeleagă cu adevărat, de ce el crede în ceea ce crede.

Să ne oprim pentru o clipă și să ne gândim la acțiunile noastre: oare ne construim viața în mod conștient? Dacă nu – mai citește odată acest articol. Posibil, după asta vei deschide o nouă pagină a vieții tale.