Respectă această regulă și vei fi fericit: secretul succesului de la japonezi!

Marii înțelepți japonezi au criptat un secret extrem de important, care ajută la obținerea succesului în orice domeniu. Acest secret, într-o formă sau alta, este descris în cele mai importante creații literare nipone. Și nu numai.

Scriitorul american, Scott Adams, în cartea sa The Theory of Luck (Teoria norocului) a încercat să descifreze acest secret și să-l adapteze la realitatea contemporană. Scriitorul face o observație interesantă că diferite sarcini necesită diferite stări de spirit. Unele sarcini cer o explozie de creativitate, altele au nevoie de o analiză rece, iar altele numai de persistență oarbă. Prin urmare, înainte de a face ceva, trebuie să găsești starea de spirit potrivită pentru o sarcină sau alta.

Iar psihologul american, Mihaly Csikszentmihalyi, autorul bestseller-ului Flux. Psihologia fericirii, explică cum să trăiești într-un flux, adică într-o stare de fuziune completă cu munca ta, când nu mai simți timpul și nici pe tine însuți, când în loc de oboseală simți o creștere constantă de energie.

La un moment dat, Konstantin Levin, protagonistul romanului Anna Karenina, de Lev Tolstoi, observă cu invidie cum țăranii munceau într-o stare de flux, într-o stare de armonie totală cu ei înșiși și cu mediul înconjurător. Același sentiment este experimentat și de muzicieni când cântă la instrumentul lor preferat și de sportivi în timpul unui meci de fotbal.

În cultura japoneză acest principiu este numit calea ritmului. Remarcabilul strateg japonez, Miyamoto Musashi, unul dintre cei mai renumiți spadasini din istoria Japoniei, scria că orice activitate (cale) are propriul ritm. Există ritmul succesului și ritmul eșecului. Ritmul performanței și neperformanței. Ritmul artei și ritmul războiului. Ritmul prosperității și ritmul ruinei. Ritmul înfloririi și ritmul ofilirii. Ele trebuie înțelese și distinse.

Pentru a reuși în afaceri, în sport sau în artă, trebuie să simți acest ritm și să te aliniezi la el. Despre asta au scris și Scott Adams, și Mihaly Csikszentmihaly, și Miyamoto Musashi și până și Lev Tolstoi.

Miyamoto Musashi credea că găsirea, simțirea și alinierea la ritmul corect nu sunt suficiente pentru a atinge succesul. E doar jumătate de drum, doar una din fețele monedei. Pentru a obține ceea ce vrei, trebuie să te izolezi de ritmul opus. „Dacă nu renunți la ritmul contradictoriu, nu vei parcurge calea până la capăt”, scria marele înțelept japonez în Cartea celor cinci inele. Musashi era destul de categoric. El era convins că chiar dacă ai intrat în ritmul potrivit, fără a doua regulă planul nu va funcționa.

Un ritm contradictoriu este un factor care te împiedică să progresezi. E ceea ce îți omoară timpul și energia în zadar. Un prieten toxic, un obicei contraproductiv, fricile, prejudecățile, responsabilitățile pe care nu ești obligat să ți le asumi etc. Nu mai pierde timpul cu nimicuri. Dacă vrei să fii fericit, trebuie să fii într-o stare de fuziune completă cu munca ta, atunci când muncești; cu familia ta, atunci când te întorci acasă și cu tine însuți, atunci când rămâi singur cu gândurile tale.

Găsește sensul vieții tale. Japonezii numesc asta Ikigai, ce s-ar traduce ca motiv de a fi sau lucrul pentru care trăiești. Ei consideră că odată ce ai descoperit acest lucru, vei duce o viață activă, lungă și fericită.

Citește și: Dalai Lama: Oamenii fericiți nu își sărbătoresc ziua de naștere!