Gândește pozitiv: 7 moduri de a păcăli creierul și a depăși gândurile negative

Oamenii de știință au demonstrat că e în firea noastră să ne îngrijorăm și să avem multe gânduri negative. Dar dacă te gândești la rău, vei atrage numai lucruri rele în viața ta. Iar dacă te gândești la bine și îi tratezi pe ceilalți cu respect, vei primi aceleași lucruri din partea lor. Chiar dacă obișnuim să ne îngrijorăm, e în puterea noastră să schimbăm acest lucru. Iată 7 trucuri neașteptate, care te vor ajuta să scapi de gândurile negative.

1. Folosește afirmații

Imaginea ta de sine, adică modul în care te vezi și te simți pe tine, poate fi schimbată în orice moment. Pentru asta, este foarte important să vorbești cu tine. A vorbi cu tine înseamnă a formula și a pronunța afirmații. Psihologii au demonstrat că afirmațiile pozitive pe care le repetăm zilnic, ne îmbunătățesc starea de spirit și încrederea de sine.

Iată câteva exemple de afirmații care dau bine.

– Mă iubesc pe mine și le permit altora să mă iubească;

– Sunt făcut să fac lucruri mărețe;

– Ziua de astăzi va fi mai bună decât ziua de ieri;

– Frica este un sentiment firesc, de aceea eu trec peste ea și merg înainte;

– Prosperitatea mă înconjoară pentru că așa am decis eu să fie;

– Astăzi voi renunța la frică și îmi voi deschide inima spre iubire;

– Oportunități sunt peste tot și eu aleg să le văd;

2. Controlează gândurile negative

Pentru a prelua controlul asupra gândurilor negative, psihologii recomandă acest șiretlic. Imaginează-ți că gândurile negative sunt pasagerii unui autobuz pe care tu îl conduci. Dacă vrei, poți să-i oferi fiecărui gând personalitate și voce. Imaginează-ți că acești pasageri discută într-una și te enervează cu discuțiile lor necontenite și pesimiste. Dar tu ești șoferul autobuzului și e în puterea ta să-l oprești și să-i dai afară în orice moment.

3. Transformă gândurile negative în gânduri neutre

E dificil să treci de la o stare anxioasă la una relaxată – nu poți să devii pozitiv la comandă. De aceea, psihologii recomandă să neutralizezi mai întâi gândurile negative și abia apoi să te concentrezi pe practicarea unor atitudini pozitive. Este mult mai ușor să treci de la „Nu îmi voi găsi niciodată dragostea” la „Nu am întâlnit încă persoana potrivită” decât să strigi în gura mare: „Sufletul meu pereche este deja la jumătate de drum către mine!”

4. Deconectează o parte din simțuri

Una dintre cauzele ascunse ale gândurilor negative este încărcătura senzorială prea mare. Prea multă lumină, prea multe sunete, prea multe cuvinte, prea multe senzații tactile. Încearcă să elimini factorii care nu sunt necesari și te distrag de la muncă. Cumpără draperii, oprește televizorul dacă nu-l privești, renunță la obiceiul de a asculta muzică în timp ce muncești, poartă căști și închide ochii dacă călătorești cu metroul.

5. Dormi sub o plapumă grea

Gândurile negative deranjează nu numai ziua, ci și noaptea. Dacă gândurile negative îți dau bătăi de cap înainte de somn, schimbă plapuma sub care dormi. Oamenii de știință au demonstrat că dormitul sub o plapumă grea (de la 2 la 13 kg) ameliorează sentimentul de anxietate. O presiune palpabilă asupra corpului te va ajuta să te relaxezi și să adormi mult mai ușor.

6. Nu lupta cu gândurile rele

Cuplurile care sunt sigure încă de la început că relația lor este condamnată, se despart mai devreme sau mai târziu. Pentru că fac în mod inconștient lucruri care duc la rezultatul așteptat – despărțirea. În cazul gândurilor negative, totul funcționează la fel. Dacă te gândești prea mult la o potențială problemă și la finalitatea negativă a ei, nu faci decât să crești semnificația problemei și sentimentul de anxietate.

7. Ia mai puține decizii

De cele mai multe ori, gândurile negative, anxietatea, oboseala mentală, apar pe fundalul unor decizii care urmează să fie luate. De aceea, încearcă să iei mai puține decizii. Mai puține decizii, mai puțin stres. De exemplu: mănâncă în același local în fiecare zi, doar felurile preferate de mâncare; comandă același tip de cafea; mergi la muncă pe același traseu; pregătește-ți ținuta de cu seară; renunță la sarcinile care nu sunt urgente sau nu sunt importante.