Frica nu a ajutat pe nimeni până acum. Va veni ziua când vei înceta să te temi…

A-ţi fi frică de dragoste înseamnă a-ţi fi frică de viaţă, iar când îţi este frică de viaţă eşti pe trei sferturi mort – Bertrand Russell

Frica nu a ajutat pe nimeni până acum. Și, într-o bună zi, pur și simplu încetezi să te temi. Încetezi să te temi de frig. Și de ger. Și de crivăț. Pur și simplu te îmbraci mai gros și trăiești mai departe.

Și, ca prin minune, nu mai poți fi rănit, intimidat sau trădat. Toate acestea se întâmplă numai atunci când te temi. Iar dacă nu te temi – nu se întâmplă.

Tot ceea ce îți dorești se află de cealaltă parte a fricii. Viața începe atunci când încetezi să te temi. Când încetezi să te temi de frig, de căldură, de boli, de înfrângeri, de furie, de despărțire, de singurătate, de trădare, de eșec, de suferință, de moarte.

Pentru că frica nu a prins bine nimănui. Frica poate să-ți fure jumătate din viață. Jumătate din firele de păr de pe cap. Jumătate din conexiunile nervoase. Dar nicidecum nu poate să te ajute.

În absența fricii începi să înțelegi că dezamăgirea e problema celor dezamăgiți. Iar critica și nemulțumirea e problema celor nemulțumiți. În niciun chip nu e problema ta. Ești de prisos aici. Așa că alege viața și încetează să te mai temi.

P.S.

De fiecare dată când mă gândesc la frică îmi amintesc de Alan Milne și minunata lui povestioară despre ursulețul Winnie-Pooh și amicul său, Piglet.

Într-o bună zi, Piglet vine la Winnie și îi spune:

– Winnie, știi la ce m-am gândit în drum spre tine? Ții minte plopul ăla vechi de la marginea pădurii? Să presupunem că mergem pe drum și cade drept peste noi. Ce ne facem atunci?

– Hai mai bine să presupunem că nu va cădea, a răspuns Winnie.

Citește și: Sir Anthony Hopkins: Mă adresez tuturor celor disperați, rătăciți și nefericiți…