Fii bun ori de câte ori se poate – 7 lecții de viață de la marele înțelept tibetan, Dalai Lama!

Dalai Lama este un adevărat pilon al spiritualității universale și un exemplu pentru toată lumea, indiferent de apartenența religioasă. Iertarea, bunătatea și compasiunea sunt fundamentul învățăturilor sale și marele înțelept tibetan întotdeauna are ceva de împărtășit cu noi.

Sfaturi de viață Dalai Lama

#1. Lasă trecutul să rămână trecut. Timpul nu poate fi întors înapoi, iar trecutul nu poate fi schimbat. Dar îl poți lăsa să plece. Gândește-te la trecutul tău și încearcă să înțelegi ce te supără cel mai mult, pentru a nu repeta aceste greșeli în viitor. Dar asta nu înseamnă că trebuie să trăiești în trecut și să-ți faci griji cu privire la viitor. Trecutul nu poate fi schimbat, iar viitorul nu poate fi anticipat. Gândurile despre trecut și viitor îți devorează prezentul.

#2. Întotdeauna gândește rațional. Nu este atât de ușor, pentru că pe lângă rațiune, omul a fost înzestrat cu emoții. Emoțiile vin și pleacă, în schimb rațiunea rămâne. Nu lua decizii pripite. Dacă nu te simți pregătit, mai așteaptă, mai devreme sau mai târziu, apele se vor limpezi. Gândește-te bine înainte de a lua o decizie, iar odată ce ai decis, nu te mai întoarce înapoi, fiindcă decizia ține de trecut.

#3. Ia o pauză de la toate în fiecare zi. Fă-ți timp pentru relaxare. Fă-ți timp pentru tine însăți. O jumătate de oră pe zi. Fără telefon, fără vorbe, fără zgomote, fără griji. Pauza îți va îmbunătăți starea de bine și îți va prelungi viața.

#4. Bea multă apă. Fără zahar și fără gaz. Apa este izvorul vieții și îți va permite să previi multe boli.

#5. Gustul este înșelător. Nu tot ce-i gustos este sănătos. Multe din preferințele noastre sunt dăunătoare pentru corp. Chiar dacă te-ai obișnuit să consumi sare, zahăr și grăsimi – papilele gustative pot fi reprogramate, pentru a-i oferi corpului alimente și vitamine sănătoase. Fă acest lucru treptat. Renunță la o linguriță de zahar în ceai și peste două săptămâni ceaiul va deveni la fel de gustos ca înainte.

#6. Scapă de ambianța toxică, care te înconjoară. Începe cu persoanele negative, care îți otrăvesc viața. Nu te lăsa dus de nas. Nu te implica în conflicte, nu-ți pierde timpul cu certuri și încercări de a-i demonstra cuiva ceva. Nu le oferi privilegiul de a-ți otrăvi viața.

#7. Armonia contează. Scapă de extreme. Dacă ceri totul sau nimic, într-un final, nu vei primi nimic. Menține echilibrul. Viața este ca o frânghie întinsă peste abis. Stând pe mijloc și mergând înainte, cu siguranță nu vei cădea.

Citește și: Oriunde te îndrepţi, fă-o din toată inima: 9 lecții de viață de la maestrul gândirii chineze, Confucius!