Eroarea supraviețuitorului: De ce 98% din oamenii de succes pur și simplu au avut noroc?

Cu toții cunoaștem câte un fumător înrăit, care a trăit o viață lungă fără să sufere de nimic. În fiecare zi citim despre Steve Jobs, Bill Gates sau Mark Zuckerberg care au renunțat la facultate și au fondat companii ce valorează miliarde de dolari. Și tindem să le asociem succesul, exclusiv cu îndrăzneala, ingeniozitatea și munca lor. Mai mult decât atât, tindem să ne explicăm propriul succes, mai degrabă prin altruism decât prin noroc. Toate aceste cazuri sunt exemple de eroare a supraviețuitorului.

Ce este eroarea supraviețuitorului?

Eroarea supraviețuitorului se manifestă atunci când ne concentrăm exclusiv pe exemplele de reușită în supraviețuire și le ignorăm pe cele care nu au reușit. Cu alte cuvinte, îi vedem pe cei care „au supraviețuit” și îi ignorăm pe cei care au eșuat, fapt care poate genera o percepție și o judecare greșită a situației. De exemplu, citind biografia lui Donald Trump, Elon Musk, Jeff Bezos sau Warren Buffet poți gândi că e simplu să fii antreprenor, deoarece nu ai auzit nimic despre cei 98% care au eșuat.

Citește și: 8 fapte curioase despre cel mai rece loc de pe glob. Cum supraviețuiesc acolo oamenii?

Nimeni nu o să scrie un articol lung și nu o să facă un reportaj despre miile de oameni care mor din cauza cancerului pulmonar. Și chiar dacă va scrie, nimeni nu vrea să citească despre asta. În schimb, toată lumea vrea să citească despre Batuli Lamichhane, o femeie din Nepal, care are 118 ani și fumează câte 30 de țigări de proastă calitate în fiecare zi.

Și chiar dacă știm destule despre nocivitatea fumatului ca să înțelegem că Batuli Lamichhane este o excepție norocoasă, mulți fumători vor spera în continuare să fie printre puținii norocoși care nu vor fi afectați de nici o problemă până la adânci bătrâneți. Niciunul dintre nenumărații antreprenori care au renunțat la facultate ca să-și lanseze propria afacere și nu au reușit nimic, nu au ajuns pe coperta Forbes. Cădem în plasa acestei erori în fiecare zi.

Citește și: De ce ar trebui să te ferești de oamenii cărora nu le plac pisicile?

Apropo, am hotărât să scriu acest articol după ce am citit un tweet sarcastic și batjocoritor: “Conform sondajului nostru online, toți studenții au avut echipamentul necesar și conexiune la internet pentru a studia online.”

Unul din cele mai faimoase exemple de eroare a supraviețuitorului datează de pe vremea Celui de-al Doilea Război Mondial. Americanii pierdeau tot mai multe avioane militare și dorind să reducă pierderile, au analizat tiparele găurilor de glonț de pe avioanele care se întorceau din luptă pentru a întări zonele vulnerabile, care s-au dovedit a fi coada și aripile.

Însă, aici a intervenit statisticianul Abraham Wald, care avea o părere complet diferită. Potrivit acestuia, inginerii trebuiau să întărească blindajul motoarelor, fiindcă s-au întors avioane lovite în aripi, coadă și alte zone, dar nu s-a întors nici un avion lovit în motor. Prin urmare, acestea nu au fost incluse în analiză. În cartea “Lebăda neagră”, statisticianul financiar și scriitorul Nassim Nicholas Taleb, numește aceste date – „dovezi tacite”.

Citește și: Nu lua niciodată credite! 10 sfaturi de la Nassim Taleb, unul din cei mai de seama intelectuali contemporani!

Eroarea supraviețuitorului poate fi observată și în afaceri. Psihologul Daniel Kahneman sublinia că „O decizie stupidă care funcționează bine devine o decizie strălucită în retrospectivă”. Majoritatea antreprenorilor nu știu ce fac. Nu au un plan fix. Improvizează. Cu toate acestea, încercăm să imităm „rețeta” celor puțini care au reușit.

De regulă, oamenii de succes sunt destul de subiectivi atunci când e vorba de evaluarea acestui succes. Ei tind să-și explice performanțele prin talent, efort, altruism, mentalitate, perseverență și mai puțin prin noroc, coincidențe și circumstanțe favorabile. Și din cauza erorii supraviețuitorului și a pasiunii noastre pentru povești, tindem să-i credem.

Citește și: Cum își imaginau oamenii că va fi viața în 2021 acum 100 de ani? 5 previziuni neobișnuite din trecut!

Sfaturi pentru a avea succes

E bine să fii optimist, dar dacă nu incluzi în modelul inițial toate eșecurile și problemele care pot să apară, vei supraestima semnificativ probabilitatea de succes. Caută piesele de puzzle care lipsesc. Oamenii au tendința de a se concentra asupra vizibilului. Încearcă să privești mai adânc și să te plimbi un pic pe terenul celor care nu au supraviețuit selecției. Ce i-a împiedicat să-și atingă scopurile?

Încetează să negi rolul norocului. Oricât de mult ai muncit, întotdeauna a existat și o doză de noroc în succesul tău. Uneori e vorba de un camion întreg.

Ferește-te de rețetele retrospective. Când oamenii te întreabă: “Care e secretul succesului tău?” e foarte tentant să găsești o explicație logică. Un scenariu impecabil, “împletit” pas cu pas de marele strateg din sufletul tău, dar rareori acesta va reflecta realitatea.

Este plăcut să credem că putem repeta ceea ce au reușit un procent foarte mic de oameni. Dar dacă ar funcționa, am avea mult mai mulți artiști, oameni de știință, scriitori, designeri și antreprenori de mare succes. În loc să repeți o rețetă testată în timp, mai bine fă-ți timp pentru a înțelege care e rețeta ta și ce înseamnă succesul pentru tine.

Citește și: Nu riscă: 7 motive de ce oamenii deștepți și muncitori nu obțin succes