Dezvăluirile unui multimilionar: 9 motive pentru care nu vei fi niciodată bogat!

James Altucher este un antreprenor și autor american. În 2006, el a creat platforma de comerț electronic StockPickr, iar un an mai târziu a vândut-o pentru 10 milioane de dolari. De-a lungul timpului, James a înființat peste 20 de companii și spune că a dat greș cu 17 dintre ele. Iar ceva mai recent, a publicat un articol în care a explicat care sunt cele 9 motive ce îi împiedică pe restul să devină milionari.

#1. Boala

Dacă te îmbolnăvești tot timpul, nu vei avea succes în afaceri. În activitatea mea de investiții, niciodată nu am investit în oameni conectați la un ventilator pulmonar. Și nici măcar în oameni despre care suspectam că pot suferi de depresie. Din simplul motiv că și eu am suferit.

Mulți băieți evită a doua întâlnire dacă află că fata cu care tocmai au ieșit suferă de cancer avansat. Da, e dur, dar asta e realitatea în care trăim.

Mesajul meu e că trebuie să ai grijă de sănătatea ta dacă vrei să obții succes în afaceri. Iar asta înseamnă o alimentație sănătoasă, gimnastică și, bineînțeles – somn, aspectul cel mai neglijat de viitorii antreprenori. Numai atunci când ești sănătos vei avea destulă energie să pui o afacere pe roate.

Uneori, boala poate fi un semn. Un semn că e timpul să te oprești. Când lucram pentru o companie de investiții, munceau câte 14-16 ore pe zi. Într-o bună zi, am leșinat. M-au dus la spital și nu m-am putut ridica din pat aproape o săptămână.

Spun “o bună zi”, pentru că am înțeles că trebuie ceva să schimb. Imediat cum m-am întors la muncă, m-am concediat.

#2. Rutina

Acum câteva luni, am luat cina cu niște oameni care nu se puteau opri când povesteau despre planurile lor. Vreau să lansez aia, vreau să fac aia, am atâtea idei. Toată noaptea au vorbit despre ideile pe care vor să le implementeze și cărțile pe care au de gând să le scrie. Iar dimineața, s-au trezit mahmuri, umflați și sleiți de puteri.

Dar adevărul e că dacă vrei să obții ceva, trebuie să faci, nu să vrei. Nu-ți pierde timpul cu vorbe și băutură. Cu cât mai devreme plantezi un copac, cu atât mai degrabă vei sta la umbra lui. Dacă vrei să ai bani, trebuie să găsești putere să te eliberezi de rutina cotidiană și să te apuci de treabă.

#3. Îndoiala

Iar dacă vrei să urci pe Olimp, trebuie să ai o pasiune autentică pentru ceea ce ai de gând să furnizezi. Trebuie să fii îndrăgostit de misiunea și de produsul tău. Cum vrei să vinzi un produs pe care singur nu ești gata să-l folosești? Scapă de îndoieli, de frică, și creează un produs pentru care ai fi gata să plătești.

Asta e cheia succesului în opinia mea. Compania Reset a fost primul business pe care am reușit să-l creez și să-l vând. Secretul era simplu. Am creat doar site-uri pe care eu însumi mi-aș fi dorit să le folosesc. Și nu m-am îndoit nici măcar o clipă în ele.

#4. Lenea

Sunt leneș. Recunosc. Îmi place să mă uit la televizor și să zăbovesc pe net. Îmi place să stau cu prietenii. Toată lumea este leneșă uneori. Cum mă satur de ceva, devin leneș. Dar să lansezi un start up e la fel cum te-ai îndrăgosti de o fată. Deci, nu o lași să danseze singură și te duci să joci poker online, nu-i așa? Nu fi leneș, dansează. Pentru fericirea ta trebuie să lupți. Altfel riști să o pierzi.

Dar asta nu înseamnă să lucrezi 100 de ore pe săptămână. Nu uita de punctul 1. Trebuie să găsești echilibrul dintre muncă și sănătatea fizică, emoțională, creativă, mentală și spirituală. Ca să poți lua decizii inteligente și creative atunci când ele trebuie luate. Ca să poți vinde cu entuziasm. Ca să poți negocia cu încredere. Ca să poți analiza rezultatele. Ca să poți veni cu idei noi etc.

#5. Neglijenţa

Diavolul se ascunde în detalii. Trebuie să fii atent la detalii. Atent la ce îți spune șeful, atent la ce îți spun clienții, atent la ceea ce faci, atent la starea corpului tău, atent la cifre. Prăbușirea unui pod începe de la un șurub sucit aiurea. Fii atent la ceea ce faci, la ceea ce fac cei din jurul tău, la ceea ce se întâmplă în jurul tău și la direcția în care te îndrepți.

#6. Lipsa de încredere 

Încearcă să eviți orice pauză în procesul de luare a deciziilor. Așa numita apă stagnantă. Prea multe întrebări nerezolvate, mai devreme sau mai târziu, duc la un colaps. Nu amâna deciziile de azi pe mâine. Și odată luate, nu mai reveni la ele.

E firesc să ai îndoieli, dar odată ce decizia a fost luată, ea trebuie lăsată uitării. Iar ca să o poți uita cu inima împăcată, decizia trebuie bine gândită. Și nu există decizii la care trebuie să te gândești mai mult de 3 zile. Problema e că oamenii nu se gândesc, ci amână deciziile importante pentru a scăpa de responsabilitate.

#7. Lipsa progresului

Să zicem că lansezi o afacere. Un site de matrimoniale. Se înregistrează câteva zeci de persoane, apoi traficul moare. Oamenii își pierd interesul și entuziasmul. Ce faci atunci? Cumperi reclamă pe facebook. În teorie ar trebui să funcționeze, dar iată că ai băgat câteva mii de euro și lucrurile nu s-au schimbat esențial.

Putem numi asta un eșec? Da, cu certitudine este un eșec. Dar eșecul este cealaltă față a progresului. Chiar și un rezultat negativ e un rezultat. Lipsa progresului, e doar un semn că trebuie să încerci altceva. O etapă intermediară între start și succes. Important e să nu te oprești și să schimbi strategia care nu merge.

#8. Iluziile

Există un concept numit prejudecata optimismului. Prejudecata optimismului e atunci când suntem siguri că proiectul nostru este cel mai bun și neapărat va avea succes, fără o bază logico-materială la mijloc.

Să ne gândim un pic la Facebook. Orice om poate crea o rețea de socializare cu același funcțional (sau mai bun) cu doar 20-30 de mii de dolari. Prejudecata optimismului e să crezi că rețeaua ta va avea același nivel de audiență. Sau măcar o miime din ceea ce are Facebook. Indubitabil, trebuie să ai încredere în proiectul tău, dar uneori, trebuie să-ți pui întrebarea: Băi, eu ce am fumat? Când lansezi un start up, nu uita că el trebuie să prietenească cu realitatea.

#9. Renunți prea devreme

Pierzi clienți. Traficul moare. Cel mai bun programator al tău s-a concediat. Iubita nu îți răspunde la telefon. Creditorii îți bat la ușă…Putem numi asta un eșec? Da, în mod cert este un eșec. Dar eșecul este cealaltă față a progresului. Mai ții minte? De-a lungul timpului am lansat peste 20 de companii, iar 17 din ele au fost o greșeală. Unde ajungeam dacă mă opream la primele 5?

Citește și: Eroarea supraviețuitorului: De ce 98% din oamenii de succes pur și simplu au avut noroc?