Dalai Lama: Oamenii fericiți nu își sărbătoresc ziua de naștere!

Nu îmi sărbătoresc ziua de naștere. Mi se pare o mare pierdere de timp. Nu cred că vreun om fericit o face. Pentru mine, această zi nu este diferită de altele. Într-un fel sau altul, în fiecare zi mă nasc din nou. În fiecare dimineață mă simt un om nou, cu mintea limpede și convingerea deplină că ziua îmi va aduce ceva important” – Dalai Lama.

Nici eu nu o fac. Am fost descurajată încă din copilărie, când eram târâtă de la o masă de sărbătoare la alta, una mai pompoasă ca cealaltă. De când mă țin minte, mamele se întrec în cine va celebra cu mai multă pompă ziua odraslei sale. Animatori, restaurante, vedete, cadouri și foarte mult fast de care copilul nu are nevoie.

Am o prietenă care mănâncă anul împrejur numai paste, în schimb de sărbători merge la restaurant și o face cu o pompă de nemaivăzut. Iar la observația mea face ochi de balaur și îmi spune că viața de zi cu zi e viața de zi cu zi, iar sărbătoarea e sărbătoare.

Dar știu și oameni cu o altă viziune de viață. Oameni cărora nu le pasă de fițe, cu toate că sunt foarte bogați. Oameni care trăiesc în armonie cu ei înșiși și nu caută să-și umple golul din suflet cu pompă și lux. Nu caută pentru că nu au niciun gol. Pentru ei fiecare zi este o sărbătoare. Și zilele nu au nevoie de animatori, restaurante, vedete și cadouri pentru a fi frumoase.

Oamenii nu vor să înțeleagă că fericirea e în interiorul lor. Nu vor cu încăpățânare. Ei caută fericirea în exterior și nu le trece prin cap că fericirea nu se caută, ci se simte. Dacă te gonești după ea, nu o vei ajunge niciodată. Iar dacă ești destul de inteligent, fericirea îți va bate la ușă.

Citește și: Nu renunța la fericire: 10 citate puternice de la Lev Landau, fizicianul care a descifrat fericirea!