Cum să trăiești mai mult de 100 de ani: 4 secrete de la un longeviv chinez

Li Tzi Yen este o adevărată legendă chineză. Potrivit cronicilor, acesta s-a născut în 1678, a trăit peste 200 de ani, s-a căsătorit de 14 ori, a avut 180 de descendenți direcți în decursul a 11 generații și o sumedenie de ucenici în toată lumea.

În 1930, a avut loc întâlnirea dintre Li Tzi Yen și generalul chinez, care i-a studiat atent documentele, materialele de arhivă și s-a convins că bărbatul este un adevărat logeviv. Bineînțeles, generalul n-a pierdut șansa să ceară și câteva sfaturi de la Yen.

Sfatul a fost foarte simplu: „Menține-ți inima în liniște. Stai ca o broască țestoasă. Mergi ca un porumbel și dormi ca un câine.”

Destul de neclar, dar în curând o să înțelegi.

„Menține inima în liniște”

La cei care au un mod de viață activ, practică sportul, în momentele de liniște inima bate mai rar ca de obicei. Asta se explică prin faptul că într-o singură circulație o inimă antrenată pompează un flux mai mare de sânge și bate mai rar. Iar cu cât mai rar bate inima, cu atât mai puțin se uzează. Iar cu cât mai puțin se uzează, cu atât mai mult va funcționa.

Concluzia: enervează-te mai puțin și mișcă-te mai mult – vei avea o viață mai lungă.

„Stai ca o broască țestoasă”

Potrivit cercetătorilor, asta înseamnă să fii liniștit. Bineînțeles, este imposibil ca asta să se întâmple permanent, dar în mare parte. În plus, în cultura chineză broasca țestoasă este simbolul nemuririi. Reiese că între liniște și longevitate exită o legătură directă.

„Mergi ca un porumbel”

Dacă vei examina atent mersul unui porumbel, vei vedea că acesta merge mereu cu pieptul înainte. Iar asta înseamnă că trebuie să avem grijă mereu de postură și să menținem coloana vertebrală în poziție corectă.

Se știe că atunci când omul ține spatele drept, coloana vertebrală este maximal relaxată. Iar când aceasta este relaxată, sistemul nervos funcționează în regim sănătos.

„Dormi ca un câine”

Câinii dorm noaptea și uneori câte puțin ziua. Ceea ce înseamnă că aceștia nu știu ce-i insomnia. Mesajul este că oamenii nu doar trebuie să fie activi, dar și să se odihnească suficient.

Și cel mai important: atitudinea pozitivă față de oameni și natură. Optimiștii trăiesc mai mult, este un lucru demonstrat.