Cu cine petrec timpul? 7 întrebări pe care să ți le pui ca să-ți schimbi viața

O întrebare pusă la timpul potrivit te poate schimba, te poate liniști sau îți poate da curaj. Chiar dacă n-o să găsești imediat răspunsul, însăși întrebarea te va face să te uiți la viață cu alți ochi.

1. Cu cine petrec timpul?

Atunci când un copil are prieteni fără țeluri, credem că din cauza lor și el nu va reuși în viață. Însă uităm că această „legitate” se referă și la adulți.

Dacă amicii tăi îndură un job pe care nu-l iubesc și au un stil de viață nesănătos, cel mai probabil și tu vei lua decizii similare. Gândește-te la prietenii și colegii tăi: ei te inspiră și te susțin sau te duc la fund?

2. Pot influența asta?

Cum spunea Epictet, misiunea filosofului este de a deosebi ce poate controla și ce nu.

De obicei, irosim o groază de timp pe ceea ce nu depinde de noi. Putem să ne controlăm gândurile, faptele, emoțiile, dar nu putem controla alți oameni, vremea, fenomenele ș.a. În schimb se dă sub control atitudinea față de oameni, vreme și tot ce se întâmplă în jur. Dacă vei putea face această diferență, vei înceta să te mai superi din cauza lucrurilor care nu depind de tine.

3. Cum arată ziua mea perfectă?

Fără ca să știi asta, nu poți să-ți planifici o zi confortabilă. Amintește-ți de cele mai plăcute zile din viața ta. Ce ai făcut atunci? Perfect ar fi ca munca, familia, casa să te ajute să trăiești cât mai multe astfel de zile.

Du un mod de viață care te face să fii tu însuți și nu te impune să te prefaci.

4. Să fiu sau să fac?

Ce cale vei alege? Vei tinde spre succes sau te vei concentra pe un scop mai măreț? Vei rămâne blocat de postul tău de muncă, numărul de fani, mărimea salariului sau te vei concentra pe niște realizări într-adevăr importante? Ce ai ales până acum?

5. Ce pierd atunci când simt frică și anxietate?

Problemele, de regulă, ne provoacă tristețe, anxietate, frică. Unicul mod în care putem depăși aceste probleme este să ținem emoțiile sub control. De aceea, atunci când data viitoare te vei scufunda în emoții negative, amintește-ți despre prețul pe care-l plătești. Atunci când te lași dominată de ele, pierzi ceva important.

6. Fac ceea ce e al meu?

Faptul că ai o slujbă și ești ocupat nu înseamnă că faci ceea ce este al tău. Deseori, suntem înghițiți de rutină, ne temem să ieșim din zona de confort și stăm la un job pe care îl urâm, dar care ne fură tot timpul și energia. Tot ce trebuie să faci este să iei o pauză și să te gândești ce îți dorești cu adevărat să faci.

7. Care e cel mai important lucru pentru mine?

Dacă nu știi ce este important pentru tine, nu poți ști dacă acorzi suficientă atenție, timp și efort acestui lucru. Orice ar fi – familie, bani, slujbă – trebuie să decizi și să accepți asta. Numai atunci o să încetezi să te compari cu oameni care au alte priorități. Numai atunci o să găsești liniștea că ești pe drumul tău.