„Cu cât mai puțină încredere ai în oameni, cu atât ești mințit mai sofisticat” – 20 de citate de la un psiholog!

Celebrul psihoterapeut, autorul „Aikido-ului psihologic”, Mihail Litvak este convins că trebuie să trăiești și să construiești relații, bazându-te pe principiul rezistenței minime. „Dacă îți este greu, atunci nu este calea ta” – spune el.

Iată 20 de gânduri înțelepte despre comunicare, dragoste și prietenie de la unul dintre cei mai recunoscuți psihologi la nivel mondial!

1.O persoană complexă în comunicare este construită primitiv, iar o persoană simplă – complex. Unei persoane primitive trebuie să te adaptezi, iar persoana complexă se va adapta ție.

2.Dacă un om ți-a reproșat nerecunoștința, află cât costă serviciile lui, plătește-i și nu mai avea de-a face cu el.

3.Din moment ce sunt certat, înseamnă că sunt o figură semnificativă, așa că pot face ceea ce nu am făcut încă. Ascultă pentru ce ești certat și vei afla ce speranțe au oamenii în privința ta.

4.Dacă o persoană iubește pe cineva, dar este indiferentă față de ceilalți apropiați, aceasta nu este iubire, ci o dependență simbiotică sau egoism exagerat.

5.Pentru a afla cum te tratează oamenii, spune-le despre planurile și visele tale. Cel care are o ură ascunsă pentru tine le va critica. Cel care îți dorește binele îți va sugera cum să le realizezi. 

6.Există doar un singur motiv bun pentru a distruge relații și a demisiona de la locul de muncă: imposibilitatea creșterii personale în circumstanțele existente.

7.O persoană săracă spiritual nu tolerează singurătatea și comunică pentru a lua. O persoană matură spiritual se simte bine în singurătate, ea comunică pentru a oferi.

8.Dacă vrei să fii iubit, lasă-i să câștige bani cu ajutorul tău, nu te amesteca în treburile altora, ajută doar atunci când ți se cere asta.

9.Nimeni nu părăsește pe nimeni, pur și simplu unul merge mai departe. Cel care rămâne, crede că este părăsit. 

10.Cea mai bună modalitate de a te răzbuna pe un inamic, este să nu te răzbuni dar să îl ții în acest stres emoțional cât mai mult timp. El va aștepta răzbunarea din partea ta. Esta ca la război: cea mai îngrijorătoare este liniștea înainte de luptă.

11.Mai bine roade piatra învățăturii, decât gâtul apropiatului, dacă tot vrei să rozi ceva.

12.Mai bine comunici cu o carte bună, decât cu un om pustiu.

13.Nu cunosc calea spre succes. Dar știu calea spre eșec – dorința de a fi pe placul tuturor. 

14.Dacă o persoană nu are nimic bun de spus despre sine, dar vrea să vorbească, începe să-i vorbească de rău pe alții.

15.Vrei să îți cunoști cel mai mare dușman al tău? Uită-te în oglindă. Fă-i față lui, restul se vor împrăștia.

16.Dacă vrei să-i demonstrezi cuiva ceva, înseamnă că trăiești de dragul acelei persoane. Dacă trăiești pentru tine, atunci nu simți nevoia să dovedești nimic nimănui.

17.Iubirea este întotdeauna însoțită de frică față de cel iubit. Dar aceasta nu este o frică de pedeapsă, ci o frică de a nu corespunde obiectului iubirii tale. Aceasta te face să te perfecționezi.

18.Să vorbești cu prietenii este plăcut, iar cu dușmanii este util. 

19.Depresia este un dar oferit omului pentru a se gândi la propria persoană.

20.Fă ceea ce-ți dorești fără a cere permisiunea, pentru că nu știi dacă vei primi acordul.