Controlează doar ceea ce poți: 5 învățături ale marilor înțelepți ca să devii fericit

Oamenii au un profund respect față de înțelepții antichității. Dar din anumite motive, nu le citesc lucrările. Un fapt interesant: dacă alegi să citești cărți din secțiunea „clasica” din librărie și nu cele din secțiunea „autodezvoltare”, șansele tale de a trăi o viață fericită cresc semnificativ. Iar pentru fericire, sunt suficiente ideile care și-au demonstrat valoarea mii de ani.

1. Nu situațiile ne întristează, ci convingerile noastre

Imaginează-ți că persoana iubită te-a părăsit. Îți este trist? Îți pare că lumea nu va mai fi niciodată la fel?

Acum imaginează-ți același scenariu, doar că în final vei afla că această persoană este un psihopat care a ucis trei dintre partenerii săi din trecut. Mai ești trist că ai fost părăsit? Nu, ești speriat!

Devine clar că despărțirea însăși nu este la fel de importantă ca punctul de vedere al acestei situații.

Dacă îți pierzi locul de muncă și ești sigur că acesta a fost un job prost, iar căutarea unui nou job nu va dura mult timp, atunci nu îți vei face griji. Dacă ești convins că acesta a fost cel mai bun loc de muncă și nu vei găsi niciodată unul la fel, atunci sigur că te vei simți devastat.

Emoțiile noastre nu sunt întâmplătoare, ele provin din gândurile noastre.

„Învățăturile stoicilor arată că nu există evenimente rele sau bune, există doar modul cum percepem ceea ce se întâmplă cu noi. Shakespeare a spus: „Nu există nimic bun sau rău, anume gândirea noastră atribuie aceste calități lucrurilor din jur”. Atât Shakespeare, cât și filozofii antici ne asigură că lumea este indiferentă și obiectivă. După cum spun stoicii: „Mi s-a întâmplat” și „Mi s-a întâmplat și este groaznic” nu este același lucru. Dacă te concentrezi doar pe prima parte, vei fi mai fericit și vei putea găsi mereu ceva bun, indiferent ce ți s-ar întâmpla”.

Filosofia stoicisimului a fost adaptată de faimosul psiholog, Albert Ellis, care a influențat formarea terapiei comportamentale și rațional-emoționale – principala metodă care ajută la depășirea unei game largi de probleme grave, de la depresie până la furie incontrolabilă.

Majoritatea grijilor și problemelor din viață sunt cauzate de convingerile noastre iraționale.

Data viitoare când vei simți că apar emoții negative, nu te concentra asupra evenimentului care le-a provocat. Întreabă-te cât de raționale sunt gândurile tale:

Dacă partenerul meu m-ar părăsi, nu-mi voi mai reveni niciodată.

Dacă îmi pierd locul de muncă, viața mea este pierdută.

Dacă nu termin de citit acest articol, autorul mă va urî.

Aceste judecăți sunt iraționale și provoacă anxietate, furie sau depresie.

Schimbă-ți gândirea și vei reuși să-ți controlezi emoțiile: „Chiar dacă el/ea mă va părăsi, voi întâlni pe altcineva. Acest lucru mi s-a mai întâmplat și m-am descurcat cu asta. ”

Dar ce să faci, dacă ești îngrijorat de viitor?

2. Controlează ceea ce poți și ignoră restul lucrurilor

Cunoști Rugăciunea Liniștii? (Autorul acesteia este Reinhold Niebuhr, un teolog american care a trăit în sec.XX):

„Doamne, dă-mi capacitatea de a accepta ceea ce nu pot schimba,

Curajul de a schimba ceea ce îmi stă în puteri,

Și înțelepciunea de a deosebi una de alta”.

Reinhold Niebuhr a ajuns la această idee în anii treizeci ai secolului trecut. Stoicii predicau această idee simplă încă cu 2.000 de ani în urmă. Filozofii din antichitate au acordat multă atenție controlului, dar nu erau obsedați de el. Ideea cheie a stoicismului: „Pot să influențez cumva acest lucru?”

Dacă da, fă asta. Dacă nu poți … înseamnă că nu poți. Grijile nu aduc nimic altceva decât stres.

„Potrivit învățăturilor stoicismului, de cele mai multe ori ceea ce ne deranjează e ceea ce nu putem controla. De exemplu, ai o întâlnire importantă și ești îngrijorat că poate ploua mâine. Nu contează cât de mult îți vei face griji, ploaia din cauza aceasta nu se va opri. Stoicii spun: „Dacă înveți să distingi situațiile în care poți și în care nu poți influența ceea ce se întâmplă, nu vei fi doar mai fericit, dar vei deveni, de asemenea, mai productiv și mai eficient dacă îți îndrepți energia în întregime către ceea ce poți controla.”

Data viitoare când îți vei face griji cu privire la ceea ce se întâmplă, oprește-te pentru o secundă și întreabă-te: „Pot influența această situație?” Dacă da, încetează să îți faci griji și începe să întreprinzi ceva. Dacă nu, grijile tale nu vor îmbunătăți nicidecum situația.

Tristețea, mânia, îngrijorarea e o reacție irațională și nici cea mai bună modalitate de a reacționa la ceea ce se întâmplă.

Cum să procedezi atunci când lucrurile nu merg așa cum ți-ai plănuit?

3. Acceptă totul, dar nu fi pasiv

Aici apar cele mai multe probleme. Nimănui nu-i place cuvântul „acceptă”. Mulți cred că acest lucru înseamnă să fii smerit și să renunți. Dar nu este așa.

Să ne uităm la acest lucru puțin altfel. Care este antonimul cuvântului „a accepta”? A nega. Nimeni niciodată nu recomandă, să refuzăm ceea ce se întâmplă.

Albert Ellis îi sfătuia pe oameni să excludă cuvântul „ar trebui” din vocabularul lor. „Trebuie” reprezintă anume această negare. Cât de mult nu ai dori, dar așteptările tale nu pot fi deasupra realității.

  • Copiii mei trebuie să se comporte bine. (Dar ei nu fac asta);
  • Drumul nu trebuie să fie atât de aglomerat. (Dar stăm deja în ambuteiaj mai mult de o oră);
  • Nu trebuia să plouă. (Dar afară plouă).

Negarea este irațională, iar convingerile iraționale sunt rădăcina emoțiilor negative. Prin urmare, primul pas pe care trebuie să-l faci e să accepți realitățile prezentului. Dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să fii pasiv.

Tu accepți faptul că plouă. Negarea și „ar trebui” nu pot schimba nimic… Dar acest lucru nu înseamnă că nu poți lua o umbrelă cu tine.

Noi credem că acceptarea este un sinonim al smereniei, dar pentru stoici înseamnă să accepți faptele așa cum sunt și apoi să decizi ce să faci cu ele. Problema este că, din cauza așteptărilor noastre, percepem acceptarea ca pe o supunere la circumstanțe, în timp ce în realitate nu ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla. După cum spun stoicii: „Haideți să nu irosim energie, căutând lucruri care nu le putem controla, mai bine să acceptăm aceste lucruri, să mergem mai departe și să vedem ce poate fi făcut în acest sens.”

Data viitoare când totul nu va merge așa cum ai intenționat să fie, nu nega, acceptă această situație. Întreabă-te dacă poți influența ceea ce se întâmplă. Dacă da, fă ceva. Dacă nu, întreabă-te dacă convingerile tale sunt raționale.

Anume așa vei trece de la gândurile: „Nu ar fi trebuit să plouă! Acum nu putem merge în parc! Ziua e pierdută! la gândurile: ”Plouă, înseamnă că nu putem să ne ducem în parc. Atunci hai să privim un film bun!”.

Așadar, am analizat învățăturile stoicismului despre cum să facem față emoțiilor negative. Ne-am clarificat cu defensiva noastră. Acum să vorbim despre atac – cum să îmbunătățim situația?

4. Decide al cui copil vei fi

Știu, știu, sună straniu. Dă-mi un minut, îți voi explica totul acum.

Totul despre ce am vorbit anterior, se întâmplă în cap. Și după cum am aflat deja, aproape toate problemele ne vin din cap. Dar dacă vrem să îmbunătățim situația, trebuie să învățăm de la alți oameni.

Seneca, un vestit reprezentat al stoicismului, a exprimat această idee într-o zicală frumoasă care îmi place foarte mult:

„Ne place să repetăm ​​că nu ne putem alege părinții, dar de fapt, noi cu adevărat putem alege, copilul cui dorim să fim”.

Când discutam cu profesorul Anders Erickson, autorul teoriei a 10.000 de ore de practică, datorită căreia fiecare poate deveni expert în domeniul său, el a spus: dacă vrei să devii mai bun în orice domeniu, atunci primul pas este să găsești un mentor.

Anders: „Trebuie să vorbești cu o persoană care este respectată și admirată, care face ceva la un nivel pe care ți-ai dori să-l atingi. Având un astfel de îndrumător, vei înțelege ce e necesar de făcut pentru a atinge nivelul de măiestrie dorit. Întreabă această persoană cum și-a atins scopul, cere ajutor pentru a determina ce te împiedică în prezent, să obții ceea ce dorești și care sunt următorii pași pentru atingerea obiectivului”.

Data viitoare când te confrunți cu un obstacol, gândește-te la persoana pe care o admiri. Cerecetările arată că întrebarea „Ce ar face ________ în locul meu?” poate avea un efect foarte pozitiv asupra comportamentului tău.

Mentorii și persoanele a căror exemple le urmezi, te ajută să devii cea mai bună versiune a ta. Cu toate acestea, cum să te asiguri că progresezi cu adevărat? Cum să afli că devii mai bun în ceea ce faci?

5. Ritualurile de dimineață și seară au un impact semnificativ

Numeroase cercetări confirmă faptul că ritualurile ne pot îmbunătăți în mod semnificativ viața. Ce tip de ritualuri recomandau stoicii?

Ritualurile de dimineață și seară. Cel de dimineață te ajută să te pregătești pentru ziua de azi, iar celălalt pentru a evalua cum a decurs acea zi și ce se poate de întreprins în viitor.

Marcus Aurelius spunea: „Astăzi, oamenii pe care îi vei întâlni vor fi …” și enumera toate trăsăturile negative care ar putea fi întâlnite în timpul zilei. Aceasta nu era o atitudine pesimistă, el spunea: „Acum că știi deja totul ce s-ar putea întâmpla, tu vei fi pregătit și nu vei încerca să înțelegi de ce o persoană se comportă anume în așa fel, o ierți și o iubești indiferent de trăsătura sa negativă”.

Stoicii credeau că este necesar să începi ziua cu meditația, să te pregătești pentru cele ce se pot întâmpla și să închei ziua, reflectând asupra a ceea ce s-a întâmplat și a ceea ce poate fi corectat ulterior în viitor”.

Stoicii nu credeau în perfecțiune. Ei conștientizau că noi toți ne aflăm într-un proces permanent de lucru asupra propriei persoane. Tu poți mereu deveni mai bun. După cum spunea Seneca: „Atât timp cât trăiești, continuă să înveți să trăiești.”

Să rezumăm:

Cinci idei din înțelepciunea filosofilor antici care te pot ajuta să fii mai fericit:

  • Nu evenimentele ne întristează, ci convingerile noastre: doar sfârșitul lumii înseamnă cu adevărat sfârșitul lumii.
  • Controlează ceea ce poți și ignoră restul lucrurilor: grijile nu rezolvă niciodată situația.
  • Acceptă totul, dar nu fi pasiv: nimeni nu recomandă negarea. Acceptă situația așa cum este. Și apoi acționează.
  • Decide al cui copil vei fi: Ce ar face Batman în această situație?
  • Ritualurile de dimineață și seară au un impact semnificativ: planifică-ți ziua, apoi reflectează asupra zilei trăite.

Cartea lui Marcus Aurelius „Meditații” începe destul de neobișnuit: el enumeră toate persoanele cărora le este dator, pentru ajutorul acordat. E un fel de listă de recunoștințe.

Filozofii stoici acordau multă atenție recunoștinței. În ”Meditații”, Marcus Aurelius a scris: „Nu vă concentrați asupra lucrurilor care nu vă aparțin, ca și cum ar fi ale voastre. Dar atrageți atenția la lucrurile care vă aparțin cu adevărat și gândiți-vă cât de mult le-ați dori dacă nu ar fi ale voastre. ”

Mii de ani mai târziu, oamenii de știință vor susține această afirmație. Studiile arată că, imaginându-și viața fără momentele importante trăite, oamenii încep să aprecieze mai mult ceea ce li s-a întâmplat. Acest lucru ne face să fim mai recunoscători și mai fericiți.

„Ce-ar fi dacă nu mi-aș fi întâlnit partenerul de viață? Dacă nu aș avea copii? Sunt atât de fericit că ei fac parte din viața mea!”

Nu ai nevoie de toate aceste obiecte materiale care le strângi în fiecare zi, pentru a fi fericit. Oprește-te o secundă pentru a realiza valoarea lucrurilor magnifice pe care le ai deja.

Avem tendința de a supraestima lucrurile noi. Uneori, ideile care au deja mii de ani sunt totul ce e necesar pentru a te învăța să fii fericit.

Autor: Eric Barker

P.S. Și ține minte, doar schimbându-ne mentalitatea, împreună schimbăm lumea!