Conștiința ne este dată de Sus! Atunci când jignești un om bun, pedeapsa vine de la ea!

Este inadmisibil să îi jignești pe oamenii buni. Pe cei care nu îți pot răspunde – altcineva poate răspunde pentru ei… Invizibil și puternic.

Uneori se întâmplă ca un om să fie ofensat, iar el nu va spune nimic. El va merge pe drumul său, poate să înceapă să plângă, atunci când nimeni nu îl vede. Dar nu va răspunde și nu se va răzbuna. Ca o servitoare care nu a fost plătită. Sau un biet țăran care s-a întâlnit cu un boier într-o trăsură și i-a cerut o bucată de pâine. Și nu i s-a dat. Servitoarea și-a adunat în liniște lucrurile și a plecat. Țăranul a oftat și a mers mai departe.

Și cel care a fost jignit, căruia nu i s-a plătit, a fost lipsit de bucurie sau de o bucată de pâine, va pleca pur și simplu. Și va lua cu sine fericirea, sănătatea, bunăstarea… Nu intenționat, desigur. Dar iată așa se poate întâmpla.

Boierul se va întoarce în câmp și îl va căuta peste tot pe acel țăran bolnav. Iar stăpâna care nu i-a plătit servitoarei, distrusă de o serie de nenorociri, o va căuta și ea și nu o va putea găsi.

Deci, nu îi jigniți pe cei care nu pot să vă răspundă. Doar pleacă, luându-și politicos la revedere. Și nu tind să se răzbune și nu cer ceea ce nu merită.

Din anumite motive, consecințele unor astfel de fapte pot fi foarte triste. Și nu putem spune că este o pedeapsă de sus – deși poate fi și așa. Conștiința ne este dată de sus. Și chiar dacă omul nu o aude, ea îl va pedepsi. Sub formă de boală sau alte pierderi.

De aceea nu jigni oamenii. Nu te folosi de ei, nu îți bate joc. Este inadmisibil. Dacă ei nu îți pot răspunde, va răspunde altcineva pentru ei… Cineva invizibil și puternic.