Cele 5 principii ale succesului: Respectă-le și vei fi cu adevărat fericit!

Ray Dalio este unul dintre cei mai de succes antreprenori și investitori din lume, fiind un figurant stabil în topul celor mai bogați oameni de pe planetă, dar și în topul celor mai influenți. Dalio este fondatorul companiei de investiții Bridgewater Associates, pe care a transformat-o dintr-o simplă firmă de apartament în una dintre cele mai importante companii private din SUA. Totodată, Ray Dalio este autorul bestseller-ului “Principii”, unde descrie ce principii l-au ajutat să atingă succesul. Iată câteva dintre ele.

1. Formulează-ți precis obiectivele

Identifică și formulează precis ce îți dorești. Alegerea obiectivelor va determina ce acțiuni vei întreprinde pentru a le atinge. Obiectivele trebuie catalogate după prioritate, deoarece nu vei avea timp pentru a le realiza pe toate. Adesea, aceasta înseamnă renunțarea la obiectivele mai puțin dorite în favoarea celor cu adevărat importante. Majoritatea oamenilor eșuează la această etapă deoarece nu își stabilesc deloc obiective sau încearcă să realizeze totul deodată.

Totodată, nu renunța la obiectivele tale chiar dacă în acest moment ți se par de neatins. Nu uita că nu contează cât de încet mergi, atâta vreme cât știi unde vrei să ajungi și nu te oprești. Fii ambițios. Pe termen lung întotdeauna există mai multe modalități de a ajunge acolo unde îți dorești. Nu rămâne decât să le găsești.

2. Identifică problemele

Atunci când ne îndreptăm spre un anumit obiectiv, rareori se întâmplă ca lucrurile să iasă așa cum ne dorim noi. Problemele fac parte din formula succesului. Nu fugi de ele, ci încearcă să le rezolvi. Cu cât mai repede la rezolvi, cu atât mai repede îți vei atinge obiectivul. De îndată ce descoperi că ceva nu merge bine, găsește o soluție și corectează situația. Și nu uită că și problemele trebuie ierarhizate. Îți poate fi de ajutor matricea lui Eisenhower. Ea ajută la prioritizarea sarcinilor prin împărțirea lor în patru categorii.

– urgent și important (nu acceptă amânare)

– important, dar nu urgent (poate fi amânată)

– urgent, dar nu important (poate fi delegată)

– nici urgent, nici important (se face în ultimul rând)

3. Descoperă cauza problemelor

Odată ce ai identificat problema, înainte de a căuta o soluție, încearcă să înțelegi care este cauza ei. De unde a apărut această problemă? Care a fost motivul? Acest truc te va ajuta să găsești soluția corectă și să minimizezi riscul de apariție al problemei în viitor. Aici te poate ajuta metoda japoneză “de ce”, formulată de însuși Kiichiro Toyoda, fondatorul companiei Toyota. Metoda ne învață că atunci când întâmpinăm o problemă trebuie să răspundem de 5 ori la întrebarea de ce pentru a descoperi cauza adevărată a ei. De exemplu.

Nu se pornește motorul (problema)

De ce? – E descărcată bateria (prima întrebare)

De ce? – Nu funcționează generatorul (a doua întrebare)

De ce? – Există probleme cu cureaua alternatorului (a treia întrebare)

De ce? – Cureaua a fost în ordine până în acest moment, dar nu a fost niciodată schimbată (a patra întrebare)

De ce? – Resursa curelei s-a epuizat și este necesară înlocuirea ei (a cincea întrebare, cauza principală)

4. Formulează un plan

Majoritatea oamenilor preferă să acționeze fără să întocmească un plan. În zadar. Un plan bine pus la punct îți poate asigur mai mult de jumătate din succes. Fără un plan, suntem mai puțin eficienți. Dar nu uita că planificarea precede implementarea. De altfel, nu durează mult pentru a veni cu un plan bun. Gândește-te la viața ta ca la un scenariu de film în care toate elementele trebuie să coincidă.

Chiar dacă cultura hedonistă ne învață că scopul suprem este plăcerea și plăcerea nu neapărat are nevoie de un plan, nu e chiar așa. Să bei 15 zile la rând cocktailuri pe o plajă din Tijuana nu este un plan, ci o cale sigură spre alcoolism și nefericire. Oamenii de succes știu să-și planifice viața și să găsească echilibrul dintre muncă și plăcere.

5. Pune planul în aplicare

Planificarea precede implementarea, de aceea, imediat cum planul este gata, începe să-l pui în aplicare. Succesul necesită activitate și acțiune. El se obține numai prin muncă. NU vei reuși să obții ceea ce vrei doar pentru că ai început. Succesul înseamnă muncă, experiență și eșecuri. Ca să obții ceva trebuie să începi și să găsești răbdarea să mergi până la capăt.

Executarea planului necesită disciplină, motivație și răbdare. Iar dacă nu îți atingi obiectivele aceasta este o altă problemă care trebuie analizată, diagnosticată și rezolvată. Fă ceea ce trebuie să faci pentru a-ți realiza planurile și a obține rezultatele dorite.