Cel mai bun ajutor în educație e dragostea și nu severitatea sau frica

Pentru ca odraselele noastre să crească fericite și să fie bune cu oamenii trebuie să le educăm cu respect și să nu exagerăm cu pedepsele. Este important ca un copil să respecte regulile, înțelegând scopul lor și nu pentru că se tem de reacția părinților.

Mulți consideră că cea mai importantă în educația copilului este severitatea, doar cu ea pot fi obținute rezultate.  Dar ei greșesc. Cu ajutorul exigenței și pedepselor se obține un copil ascultător, dar unul plin de frici și neîncredere de sine.

Nu știu de ce se consideră că un copil ascultător este ceea spre ce se tinde.

Deseori însă, un copil ascultător are o stimă scăzută de sine și este nefericit. Cu astfel de educație, în jurul lui parcă sunt zidiți pereți, iar el se simte mereu izolat.

Astfel de copii, de regulă, nu au spirit de inițiativă. Ei sunt obișnuiți să li se spună ce să facă și ce nu.

Copiii fericiți, din contra, vin mereu cu inițiative, analizează lumea înconjurătoare, comunică cu ușurință.

Părinții trebuie să aleagă acea metodă de educare, ce-i permite copilului să crească ca personalitate, ce-i oferă încrederea în sine, ce îi oferă senzația că poate fi fericit și că îi poate face fericiți și pe alții.

Cu toții ne dorim copii ascultători, care să respecte regulile pe care le impunem. Este normal să fie așa, însă este la fel de important ca aceste reguli să nu fie contradictorii și ca părinții de asemenea să le respecte. Copilul trebuie să înțeleagă necesitatea și scopul acestor norme. El trebuie să înțeleagă ce se așteaptă de la el și de ce trebuie să respecte o regulă sau alta.

„Eu trebuie să ascult de mama, pentru că ea îmi vrea doar binele”. „Eu trebuie să strâng în fiecare seară jucăriile, pentru că în cameră trebuie să fie ordine”.

Copiii nu trebuie să se supună părinților doar din cauza fricii. Psihologia care reiese din principiul „stimul-reacție” nu este întotdeauna binevenită în procesul de educație. Dacă copilul este certat, pedepsit sau umilit pentru fiecare greșeală, el devine fricos și capătă o furie ascunsă în raport cu părinții.

Este foarte important ce se petrece cu copilul până la 7 ani, asta o să-l marcheze toată viața.

De obicei, atunci când copilul este certat și pedepsit de fiecare dată când el a încălcat o regulă impusă acesta reacționează în două feluri: fie se înfurie, fie se închide în sine. Acest stres îi afectează creierul și personalitatea. Ei cresc niște oameni nehotărâți, neîncrezători și nefericiți.

Educația bazată pe dragoste și respect

A educa un copil cu respect înseamnă să-i explici de ce trebuie să se comporte într-un anumit fel și nu invers. El trebuie să aibă posibilitatea de a explora lumea înconjurătoare, fără să se teamă de nemulțumiri și pedepse.

Educația prin dragoste nu implică țipete, ci discuții calme, bazate pe ascultare din ambele părți. Important să nu uiți că un copil trebuie să fie fericit și nu perfect. Atunci când copilul greșește, nu-l pedepsi, explică-i ce a făcut incorect și cum să procedeze în situații asemănătoare. Nu cere imposibilul de la el.