Ce va rămâne din generația actuală? 10 învățături de la Sergey Kapitsa, omul care și-a dedicat viața științei!

Sergey Petrovich Kapitsa a fost doctor habilitat în matematică și fizică, redactor șef al revistei “În lumea științei”, cea mai populară revistă științifică din URSS și Laureat al Premiului UNESCO pentru activitatea de popularizare a științei. El a devenit celebru dincolo de hotarele Uniunii Sovietice și a Rusiei datorită eforturilor sale de promovare a științelor. Iată 10 citate memorabile ale lui, care cu siguranță te vor pune pe gânduri.

Citate de Sergey Kapitsa

#1. Societatea este oarbă. Mai bine zis – se află într-o stare de hipnoză permanentă. Niciodată Pământul nu a fost atât de întunecat ca acum. Omenirea a fost lezată de dreptul la conștiință. Omul de rând nu mai are timp să fie conștient. Emisiunile TV, una mai stupidă ca alta, showbiz-ul ieftin și pervers, filmele agresive și lipsite de gust – toate cultivă în oameni violența, prostia și egoismul. Încetul cu încetul, un om sincer și bun se transformă într-un animal lipsit de principii, care duce o viață lipsită de sens.

#2. Papagali și măgari – asta e televiziunea pe care ne-am dorit-o? Publicul nostru nu e pretențios. Cu ce îl hrănești, aceea mănâncă. Nu am dubii că ar privi toată ziua emisiuni despre știință. Dar cineva a hotărât că bârfele, sodomia și prostia prezintă mai mult interes. Apoi ne plângem că am crescut o nouă generație de proști.

#3. Nu arma nucleară va distruge planeta, ci lăcomia, indiferența și prostia umană.

#4. Când miliardele consumate pentru înarmare vor fi folosite pentru dezvoltarea educației și a științei – în lume nu va rămâne loc pentru terorism.

#5. Ai grijă de unde te inspiri înainte de a intra în polemici. Istoria a fost mult timp o știință de buzunar.

#6. Există trei categorii de persoane: Cei care trăiesc și nu își pun întrebări; Cei care trăiesc și își pun întrebări; Cei care își pun întrebări și acționează. Ai grijă să nu faci parte din prima categorie. Doar cei ce își pun întrebări nu bat pasul pe loc.

#7. Ce va rămâne din generația actuală? O arhivă web de sms-uri lipsite de sens? Asta vrem să le lăsăm moștenire copiilor?

#8. A conduce înseamnă a nu încurca oamenii buni sa lucreze.

#9. Sacoul și uniforma disciplinează un bărbat. Îl ajută să-și ordoneze gândurile. Cândva prezentatorii radio de la BBC citeau știrile îmbrăcați în costume, chiar dacă ascultătorii nu știau cum arată.

#10. Astăzi nimic nu-l împiedică pe om să devină un pic mai deștept decât ieri.

Citește și: Nu renunța la fericire: 10 citate puternice de la Lev Landau, fizicianul care a descifrat fericirea!