Căsătoria înseamnă muncă! Sfatul pe care l-am primit de la bunica acum 30 de ani!

Ai puțintică răbdare, ajungem și la căsătorie, dar până atunci, imaginează-ți următoarea poveste:

A prins bătrânul un peștișor de aur, iar peștișorul cu glas de om îi ceru moșului să-l lase în viață în schimbul unei dorințe.

– Vreau să fiu disciplinat, a răspuns pescarul.

Ce dorință stupidă, nu-i așa? Nu chiar! Marele dramaturg grec, Eschil, spunea că disciplina este izvorul succesului.

De ce este importantă disciplina?

Politica pașilor mărunți, dar siguri, nu a dat niciodată greș. Stabilind obiective și mergând încet, dar sigur spre ele, mai devreme sau mai târziu vei atinge succesul. Fără disciplină chiar și cel mai mare talent poate fi irosit. Iar cu disciplină, un om lipsit de talente poate face adevărate minuni.

Disciplinat înseamnă consecvent, vertical și sigur. Stabilitatea în plan profesional (sau în orice alt domeniu) se convertește în stabilitate în plan mental și emoțional. Iar acolo unde inima și mintea sunt împăcate, nu există loc pentru regrete.

Gândește-te la sportivi. Gândește-te la Cristiano Ronaldo care în loc să mănânce un hamburger preferă să facă 3000 de abdomene pe zi. Crezi că nu îi plac hamburgerii sau filmele seriale privite până noaptea târziu?

Ronaldo a fost un puști sărac, născut pe Madeira, cu un tată ce suferea de alcoolism și o mamă cu mulți copii. Niciodată nu a fost considerat un puști talentat, dar patima colosală pentru disciplină l-a făcut unul din cei mai mari sportivi din lume.

Gândește-te la savanți. Maria Curie spunea “când mă simt incapabilă să citesc o carte în mod productiv, încep să rezolv probleme de algebră și trigonometrie, deoarece acestea nu tolerează erorile și îmi întorc mintea pe calea cea dreaptă. Secretul succesului este să nu te grăbești. Drumul progresului nu este nici ușor, nici rapid.

Maria Curie a trăit pe timpurile când femeile nu era bine văzute în societate. Dar datorită disciplinei a devenit prima femeie din lume care a câștigat premiul Nobel, prima persoană din istorie care a câștigat acest premiu de două ori și singura savantă care a primit prestigiosul premiu în două domenii diferite – fizică și chimie.

Gândește-te la scriitori. Marele scriitor rus, Lev Tolstoi, unul din titanii literaturii universale, era un leneș desăvârșit, dar se obliga de fiecare dată să se ridice din pat și să scrie. Iată câteva fragmente din jurnalul lui personal.

20 martie, 1852

Mâine mă voi trezi mai devreme și voi încerca să lucrez. Al naibii de lene. Ce persoană drăguță aș fi, dacă nu m-ar încurca.”

5 aprilie, 1852

Toată lumea lucrează în afară de mine.”

7 aprilie, 1852

Iar am dormit. Am fost în pădure. M-am întors. Acum mi-e lene să mă ridic din pat.”

15 aprilie, 1852

“Am impresia că am reușit un pic să lucrez.”

Tolstoi lasă impresia că nu muncea deloc. În realitate a fost unul din cei mai productivi scriitori din istorie. Disciplina a învins lenea.

Revenind la ale noastre

Acum hai să coborâm cu picioarele pe pământ și să lăsăm deoparte marile figuri ale lumii. Disciplina este esențială în viața noastră de zi cu zi. Ai nevoie de disciplină pentru face o facultate. Ai nevoie de disciplină pentru a rămâne pe val la locul de muncă. Ai nevoie de disciplină pentru a-ți menține corpul sănătos, mintea senină și sufletul luminos. Mai mult, ai nevoie de disciplină pentru a educa copii și pentru a salva căsătoria.

50 % din căsătorii se termină cu divorț. Deci doar 50% din cupluri își respectă jurământul. Care e diferența dintre primii și cei din urmă? Fidelitatea, sinceritatea, deschiderea, respectul, amabilitatea, stăpânirea emoțiilor, dorința de a face bine, dorința de a susține, pregătirea morală de a accepta un compromis etc. Și toate sunt acoperite de aripa călduroasă și protectoare a disciplinei.

Prin natura lui, omul nu-și poate stăpâni dorințele. E firesc ca după 10 ani de căsătorie pasiunea să-și piardă din intensitate. E firesc să fii atras (ă) de alte femei (alți bărbați). E firesc să nu-ți înțelegi întotdeauna partenerul. E firesc să vrei să arunci cu o farfurie în el (doar pentru câteva secunde). E firesc să aveți viziuni diferite. E firesc să vrei o schimbare.

Dorințele și contradicțiile sunt firești. Dar disciplina, dragostea și respectul pentru partener nu-ți vor permite să te abați de la valorile pe care le-am enumerat mai devreme.

Sfatul pe care l-am primit de la bunica

Acum 30 de ani, când eram copilă și mă jucam cu alte fetițe prin curte, bunica obișnuia să ne povestească tot felul de lucruri. Și țin minte cert cum într-o bună zi, după ce s-a ciondănit un pic cu bunicul, cu care a trăit 52 de ani, ne-a spus:

– Căsătoria e muncă, dragilor. Muncă în fiecare zi. Dacă vreți să fiți fericite alături de soțul vostru, va trebui să munciți. Să munciți mult, în fiecare zi.

Atunci nu am înțeles ce are căsătoria cu munca. Cu anii mi-am dat seama că se referea la disciplină.

Citește și: Anthony Hopkins: Mă bucur că nu mai sunt tânăr. Nu aș vrea să o iau iarăși de la capăt!