Ca familia să fie fericită, trebuie mama să fie fericită: O pildă evreiască despre rolul mamei în familie!

Trăia odată o familie săracă de evrei. Aveau copii mulți, însă foarte puțini bani. Mama muncea în fiecare zi până nu o mai țineau picioarele: gătea, spăla, îngrijirea și curăța după fiecare. Uneori striga și le mai dădea câte o palmă peste ceafă celor care nu erau cuminți. Dar copiii în continuare nu vroiau să asculte.

În cele din urmă, dezamăgită și sleită de puteri, mama s-a dus la rabin ca să-i ceară un sfat. Cum aș putea să devin o mamă mai bună?, l-a întrebat femeia pe înțelept. Rabinul i-a răspuns.

Ea a ieșit îngândurată de la învățător, dar a decis să-i urmeze sfatul. Și din acea zi nu a mai fost cea de altădată. Nu – familia nu a devenit mai bogată și nici copiii nu au devenit mai ascultători. Dar mama nu îi mai lovea peste ceafă, nu mai striga și nici măcar nu se uita rău la ei. Chipul ei era mereu luminos, iar zâmbetul nu-i dispărea de pe față.

O dată pe săptămână ea pleca la iarmaroc, iar când se întorcea acasă, se închidea în odaie și nu mai ieșea de acolo până dimineață.

Copiii erau curioși să afle ce se întâmplă atât de miraculos în odaie că mama nu îi mai ia la trei parale, cum făcea înainte. Chinuiți de curiozitate, aceștia au deschis ușa și au găsit-o pe mama lor citind. Pe masă avea o ceașcă de ceai și câteva chifle de casă.

Ce faci mămică?, a întrebat unul. Cum rămâne cu noi?, a întrebat al doilea. Mi-e foame, a adăugat al treilea.

Liniște copii! Vă fac o mamă fericită, a spus femeia.

Morala: Dacă vrei să-i faci pe ceilalți fericiți, mai întâi trebuie să te faci fericită pe tine.

Iată un adevăr fundamental și cât se poate de simplu: Pentru ca familia să fie fericită, în primul rând trebuie mama să fie fericită!

Citește și: De ce nu știm să ne iubim părinții? 8 lucruri pentru care trebuie să-i mulțumim mamei în fiecare zi!