Bunicii nu mor niciodată. Ei rămân acolo unde nu credem că-i mai găsim

Uneori, relația cu buncii este mai profundă decât cea cu părinții. Poate pentru că ei încearcă să-și ia revanșa, construind o relație cu nepoții pe care nu au reușit s-o construiască cu proprii copii sau poate că părinții sunt mai preocupați de educație decât să transmită afecțiune.

Oricare ar fi motivul, majoritatea dintre noi poate confirma că relația cu bunicii e una specială și nimic nu o poate înlocui.

Din nefericire, primul contact al copilului cu moartea este legat anume de bunici. Aproape toți noi am trecut prin aceste momente, pentru unii cumplite, pentru alții neclare. Este foarte dificil pentru  un copil să înțeleagă ce înseamnă să pierzi o persoană care te-a învățat ce înseamnă iubirea și atenția. De cel mai multe ori niciun părinte nu este capabil să ofere atâta atenție copilului, cât un bunic. Un bunic știe să-i vadă nevoile, să-i citească emoțiile și să-i aline frustrările.

Cred că ești un adevărat norocos dacă ajungi să ai bunici și la maturitate.

Fiind copil poate că n-o să simți durerea legată de trecerea în neființă a unui bunic, dar o să-i simți cel mai bine lipsa.

În acest caz misiunea părintelui devine una foarte dificilă. Cum să-i explice copilului moartea bunicului?

Cred că cea mai mare greșeală, pe care s-o evite în acest caz, este să încerce cumva din punct de vedere religios să-i spună copilului că bunicul său s-a dus în ceruri. Copilul trebuie să știe adevărul, chiar dacă pentru moment nu-l va înțelege complet.

Nu alimenta copilul cu iluzii, pentru că va crește un matur complet dezamăgit.

Ceea ce trebuie să ținem minte despre bunici este faptul că ei nu mor niciodată. Ei sunt în sufletul, amintirile și lucrurile pe care le lasă. Ei sunt în învățămintele, sfaturile, expresiile pe care le-ai reținut. Ei sunt în tine, eu sunt în rădăcinile tale, în sângele tău.

Bunicii sunt mai mult decât un îngrijitor, ei sunt ghidul și călăuza ta, chiar și după trecerea în neființă.

Amintește-ți de ei și vor trăi veșnic, pentru că sunt parte din tine.