Bunătatea nu aduce fericirea: Nu vei fi fericit până nu vei înțelege aceste 3 lucruri!

Uneori trebuie să iei o pastilă amară ca să te simți mai bine. Adevărul doare, dar vindecă. Prin urmare, astăzi vom discuta despre 3 adevăruri dure, cu care trebuie să te împaci cât mai curând posibil, dacă vrei să-ți descătușezi sufletul și să devii împlinit.

#1. Bunătatea nu aduce fericirea

Ai observat că oamenii buni suferă mai des decât ticăloșii? Băieții buni se căsătoresc mai rar cu fete frumoase, oamenii de bună credință mai rar ajung directori de firmă și cu atât mai mult politicieni, iar bătrânii senini, care cântă în stradă, nu întotdeauna au bani pentru o pereche de pantofi.

Bunătatea este atributul oamenilor puternici și decenți, dar nu aștepta laude și o viață mai bună pentru simplul fapt că ești bun. Realitatea noastră este cu totul alta. În lumea modernă, oamenii buni sunt doar o resursă, de care cei răi nu ezită niciodată să profite, fără a le oferi ceva în schimb.

Nu înseamnă că toți oamenii de succes sunt ticăloși și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pentru a avea o viață prosperă trebuie să devii unul din ei. Dar nu te aștepta că bunătatea ta va fi cândva apreciată. Celebrul psiholog american, Timothy Leary, spunea că bunătatea este o monedă atât de neprețuită, încât poți plăti în schimb doar cu ea și cu nimic altceva.

Dar bunătatea necondiționată nu naște bunătate necondiționată. Altfel, planeta noastră demult era să fie un colțișor de rai. Oamenilor buni le lipsește interesul sportiv și agresivitatea sportivă, dacă vrei. Puterea de a-și apăra demnitatea, personalitatea și interesele.

Marele antreprenor american, Henry Ford, spunea că unicul neajuns al oamenilor buni este că sunt buni cu toată lumea în afară de ei înșiși.

#2. Nu contează cât de inteligent ești, contează ceea ce faci

Câte poezii minunate nu au văzut lumina lumii doar pentru că unii scriitori nu au fost suficient de perseverenți? Câte minți luminate și-au risipit potențialul prin inacțiune? Gândirea este una dintre cele mai importante abilități din viață, dar “a gândi” a fost și va fi întotdeauna cu o treaptă mai jos decât “a face”.

Inacțiunea nu duce la nimic. Iar acțiunile, chiar dacă nu sunt întotdeauna bine gândite, de fiecare dată duc la un rezultat. Chiar și un rezultat negativ este un rezultat. O idee de aur, dar nerealizată, întotdeauna va pierde în fața unei idei banale, pusă pe roți. De zece ori măsoară și o dată taie. Așa ne învață înțelepciunea populară. Dar adevărul e că până tai tu o dată, altul taie de zece ori.

Adevărul e că trăiesc bine doar cei ce nu stau cu mâinile în sân. Fiecare om are idei bune, din când în când. Dar puțini au curajul să le dea viață. Involuntar îmi amintesc de cuvintele marelui scriitor german, Erich Maria Remarque – Multe din ceea ce am putea face, nu facem, fără să știm de ce.

#3. Goana după fericire te face nefericit

Oamenii au tendința de a romantiza fericirea și a o transforma într-un scop suprem. Sigmund Freud spunea că obsesia fericirii apare la oameni încă din copilărie, când părinții îi protejează de probleme, îi alintă și le desenează lumea în culori roz. Iar Ernest Hemingway era convins că obsesia fericirii este o iluzie care ruinează vieți.

Viața e sută la sută frumoasă doar în copilărie. În rest, nu e deloc roz, și la maturitate ne convingem din plin de acest lucru. Experiența fericirii copilărești este idealizată în timp și comparată cu lumea reală, a adulților, care firește că arată mai gri.

Moartea e rea. Dar cum poate o leoaică să-și hrănească puii fără a ucide o antilopă? Uciderea unei antilope de dragul puilor de leu – este bine sau rău? Nu există un răspuns cert. Totul este relativ. Și fericirea este relativă; și se rezumă la unghiul din care privești.

Tot Freud spunea că fericirea din copilărie nu se repetă niciodată, iar cel ce disperat o caută – va fi pe veci nefericit. Doar cei care acceptă lumea așa cum este, cu tot cu amărăciune și chin, pot deveni cu adevărat fericiți.

Citește și: “N-am avut noroc în viață încă din ziua în care am fost conceput” – o lecție care te va învăța să apreciezi ceea ce ai!