„Bătrânul și castronul” – O parabolă interesantă, care te va face să te gândești la viitor!

Cât de des se întâmplă ca noi să ne înfuriem, dacă lucrurile nu merg așa cum ne dorim. Îi condamnăm pe oamenii care ne scot din fire. Dar puțini dintre noi se gândesc la ceea ce îi așteaptă atunci când ei vor fi într-o astfel de situație. În viață totul se supune legii bumerangului. Ține minte de asta, ca să nu regreți mai târziu!

Un bărbat bătrân s-a mutat cu traiul în casa fiului său, care locuia împreună cu soția și fiul lor de cinci ani. Mâinile bătrânului tremurau, el avea probleme de vedere și mergea cu greu.

Familia întotdeauna mânca la o masă comună. Și membrii familiei vedeau cum mâinile tremurânde ale bunelului scăpau totul pe jos, el nu putea să mănânce frumos și cu grijă. Tot timpul ceva se vărsa, se păta și se strica din cauza bătrânului.

Fiul și nora urmăreau cu iritare cum bunelul mănâncă.

-Trebuie să facem ceva, – a spus fiul. -Nu mai pot vedea cum moșneagul varsă laptele și scapă pâinea de la gură. Mă enervez.

Soții au decis să pună o măsuță aparte într-un colț de bucătărie. Acolo era așezat bunelul să mănânce în singurătate, în timp ce restul familiei mânca la masa comună. După ce bătrânul a spart câteva farfurii, cei doi au început să-i servească mâncarea într-un castron de smalț. Bătrânul simțea că îi irită pe toți și le încurcă rudelor, din această cauză și mai mult se stresa și făcea totul pe dos.

Nepotul de cinci ani vedea toate aceste lucruri. Într-o seară, înainte de cină, tatăl a văzut cum băiețelul se juca pe podea cu niște instrumente. El l-a întrebat:

-Ce faci acolo?

Băiatul i-a răspuns:

-Eu fac castroane pentru tine și mama, din care veți mânca atunci când eu voi crește mare, – și și-a continuat jocul.

Cuvintele copilului i-au făcut pe părinți să se gândească. Ei au înțeles totul. Ochii li s-au umplut cu lacrimi.

În aceeași seară fiul s-a apropiat de bătrân, l-a îmbrățișat și l-a condus la masa comună. De atunci bunelul mânca împreună cu toată familia. Și nimeni nu se mai îngrijora atunci când cădea o lingură, se vărsa ceaiul sau se murdăreau șervețelele…