Mă bucur că nu mai sunt tânăr: Iată ce am învățat la 60 de ani!

Aceste trei lucruri mi-au schimbat viața. Iar acum, la 62 de ani, mă simt mai fericit și mai activ decât la 30.

#1. Când vorbești mai puțin cu oamenii, viața devine mai simplă – proverb scandinav

Când m-am mutat la țară, am înțeles că nu-i neapărat să ai relații bune cu toată lumea. Unii oameni sunt insuportabili. Și nu-i neapărat să-ți facă ceva. Pur și simplu nu îți plac la nivel intuitiv. Nu sunteți compatibili. E firesc să fie așa, dar am avut nevoie de timp ca să înțeleg acest lucru.

Abia când m-am mutat la țară am înțeles câtă energie am pierdut încercând să fiu pe placul tuturor și să stabilesc conexiuni sociale cu oameni pe care nu îi puteam tolera. Plusul vieții la țară e că vin să te viziteze numai oamenii cu adevărat importanți pentru tine. Restul se evaporă de la sine și odată cu ei se evaporă energia negativă și stresul consumat pentru jocuri de rol.

#2. Viața începe atunci când omul își permite să facă ceea ce iubește cu adevărat – proverb italian

Toată viața am tânjit după lucrurile care îmi plăceau când eram tânăr. Dar în goana după succes și sub presiunea nesfârșită a societății e ușor să te pierzi. E ușor să alegi ceea ce aduce mulți bani în loc de ceea ce îți aduce fericirea. Am pierdut 38 de ani făcând ceea ce nu îmi plăcea cu adevărat. Nu spun că nu mi-a plăcut deloc sau că mi-am violat sufletul la muncă, dar nu era ceea la ce visam în tinerețe. Mereu mi-au plăcut construcțiile, dar am muncit patru decenii în comerț. Mereu mi-a plăcut fotbalul, dar după 30 de ani l-am lăsat complet. Mereu mi-a plăcut pescuitul, dar după o săptămână fierbinte de muncă nu mai ai putere pentru nimic. Uite așa s-au scurs 38 de ani.

Din fericire, acum, la 62 de ani încă mai simt că pot avea realizări în alte domenii. Bine, mai puțin la fotbal. Totul a început acum 6 luni, când mi-am ridicat o saună în curte. Pentru prima oară după mult timp, m-am simțit cu adevărat împlinit – am fost și arhitect, și constructor și manager financiar. Apoi, mi-am luat o motocicletă veche și am reînnoit-o complet. Apoi am început să fac pescuit și am înțeles cât de multe am pierdut în ultimii 30 de ani, 30 de ani care s-au scurs într-o clipă. Sper să mai am vreo 30.

#3. Când renunți la visul tău, renunți la viață – Ernest Hemingway

M-am născut și am copilărit la țară. Apoi m-am mutat la oraș. Ca mulți dintre voi. Mai multe oportunități, cunoștințe, facilități, mai puține bătăi de cap în jurul casei. Dar asta e o mare capcană. Cei care au copilărit la țară toată viața tânjesc după acele vremuri. Și cu cât deveneam mai bătrân, cu cât mai tare vroiam să mă întorc.

Firește că nu a fost o decizie ușoară, la țară să trăiești nu-i ușor, mai ales la 60 de ani. Dar, Doamne, cât sunt de fericit. Ouăle din supermarket nu se compară cu cele produse de găinile tale, mierea produsă în gradina ta e mai scumpă ca aurul, iar serile petrecute la marginea pădurii nu se compară cu nimic în lume. Poate că am îmbătrânit și nu mai suport ritmul orașului, dar dacă bătrânețea arată așa, mă bucur foarte mult.

Citește și: 5 lucruri pe care le vei regreta la bătrânețe dacă nu le vei face ACUM!