Autocontrolul: 7 reguli aristocrate, care sunt încă actuale și bune de urmat

Pentru aristocrați, educația era extrem de importantă. Cunoaștem cu toții, cel puțin din filme și manuale de istorie, cât erau aceștia de manierați, amabili, onorabili și onești.

Păreau a fi perfecți. Pe atunci se scriau multe cărți despre cum să educi un nobil. Iată câteva reguli inspirate din acele vremuri, care rămân actuale și astăzi.

1. Să se simtă importanți

Încă din copilărie, nobilii erau învățați că atunci când un copil are norocul să se nască într-o familie de aristocrați, așteptările față de el vor fi foarte mari. Un aristocrat trebuie să corespundă acestui statut și să demonstreze educație, cinste, curaj. Bogăția și faima nu sunt un un țel, ci o obligație. Demnitatea e mai presus de toate, iar promisiunea trebuie respectată.

2. Să fie curajoși

Copiii nobililor, fie băieți sau fete, erau învățați de mici să fie onorabili și curajoși. Era foarte important!

3. Să fie puternici și abili

Reieșind din regula anterioară, înțelegem că un om curajos nu poate fi slab. De aceea, se acorda o atenție deosebită și pregătirii fizice. Canotajul, înotul, scrima sau călăritul erau ocupații obligatorii în multe familii aristocrate. Mai mult, fiecare bărbat din familie trebuia să fie gata oricând pentru un duel.

4. Autocontrolul

Este o calitate caracteristică pentru fiecare aristocrat. Un țăran putea spune în față despre o nemulțumire, dar nu și un aristocrat. El trebuia să manifeste reținere atât în privința unei informații pozitive, cât și a unei negative.

5. Aspectul fizic

Încă din copilărie, nobilii erau învățați respectul de sine și a celor din jur și asta se manifesta nu doar prin calități precum onestitatea, demnitatea sau autocontrolul, dar și prin îngrijirea aspectului fizic.  Totul trebuia să fie curat, bine aranjat: unghiile îngrijite, părul spălat și coafurile făcute.

6. Tendința de a fi agreat

Acum se respectă un altfel de principiu: „Iubește-mă așa cum sunt.” Aristocrații însă încercau să fie pe placul tuturor. Era important ca în compania lor oamenii să se simtă bine.

7. Să fie modești

Nobilii știau să fie modești în raport cu propria persoană. De exemplu, ei știau să-și arate nivelul ridicat de inteligență în situațiile în care era necesar, dar nu obișnuiau să se laude cu abilitățile și cunoștințele pe care le posedă.