
Italienii sunt maeștrii multor forme de artă. Arta de a trăi frumos, arta de a ieși basma curată din orice încurcătură, arta de a trăi viața din plin. Ei sunt buni de gură, sunt temperamentali și știu ce vor de la viață. Iată 10 lucruri pe care le-am putea învăța de la ei.
#1. Mâncarea este o plăcere, iar luatul mesei este un ritual.
Nici vorbă de fast-food, mâncat în grabă sau alergat cu cafeaua în mână. Majoritatea italienilor sunt foarte atenți și responsabili când vine vorba de regimul alimentar. Ziua unui italian de rând începe cu o ceașcă de cafea și produse de patiserie, continuă cu un prânz consistent în familie, cu o gustare pe la ora 17 și se încheie cu o cină acasă sau la restaurant la ora 8 seara.
Chiar dacă un italian are doar 30 de minute la dispoziție pentru prânz, cel mai probabil va lua masa pe o terasă împreună cu colegii de birou, ci nu la masa de lucru, în fața monitorului. Totuși, cea mai bună mâncare pentru ei este cea de acasă, și ea trebuie împărtășită și savurată alături de cei dragi.
#2. Comunicarea este motorul vieții, iar dialogurile sunt o artă.
Italienii sunt foarte vorbăreți și temperamentali. Ei sunt maeștri în arta vorbirii și știu să abordeze orice subiect. Expresivitatea și deschiderea lor a devenit subiect de glume. Uneori ai impresia că ei pot să discute despre orice, cu orice persoană, fiind în stare să descoase chiar și cel mai introvertit interlocutor.
#3. Viața nu e o goană după succes. Viața trebuie trăită aici și acum.
Ia o pauză. Răsuflă. Privește în jur. Trăim în așteptarea fericirii și ne tot gândim: mâine-poimâine vom fi promovați la locul de muncă, vom cumpăra un apartament, o mașină, vom merge în vacanță la mare și atunci, abia atunci, vom fi fericiți.
Însă la 70 de ani fericirea o vei asocia cu zâmbetul tatei de pe vremea când era tânăr, cu un vals de toamnă, cu plimbările serale cu prietena de pe vremea când nu aveai nici mașină, nici apartament și nici bani în buzunar.
Italienii trăiesc cu sentimentul că au timp pentru orice. Ei nu se grăbesc nicăieri. Și în mod paradoxal, le reușesc pe toate. Nu degeaba trăiesc câte 90 de ani. Graba, goana după succes și ritmul accelerat al vieții cotidiene există numai în capul nostru.
#4. Calitatea vieții este prioritatea numărul 1.
Italienii țin mult la familie și la confortul lor personal. Ei știu că pentru a trăi bine, nu ai nevoie de foarte mulți bani. Spre deosebire de englezi sau de germani – italienii sunt mult mai leneși, în sensul bun al cuvântului.
Ei înțeleg că goana după bani și succes te sufocă emoțional. Mai bine să muncești 6-8 ore pe zi, să-ți iei cafeaua de dimineață, să petreci serile cu familia și prietenii și să te mulțumești cu puținul pe care îl ai, decât să muncești 12 ore pe zi și 6 zile pe săptămână pentru bunuri materiale care nu trebuiesc nimănui.
#5. Italienii sunt îngăduitori față de ei înșiși
Încetează să te autoînvinovățești și să fii critic față de tine. Nu vei putea găsi împlinirea spirituală, atât timp cât în sufletul tău rămâne loc pentru regrete și vinovăție. Nu vei putea croi viitorul, atât timp cât ești focusat pe trecut. Păstrând durerea și supărarea în suflet, ele vor deveni fundamentul viitorului tău.
Italienii nu se complică. Ei preferă să trăiască în voie bună și să profite din plin de plăcerile vieții. Italia e plină de ispite: mâncare bună, femei frumoase, vinuri excelente, haine stilate etc. De ce să nu profiți de toate aceste plăceri? Italienii nu ezită să se răsfețe.
#6. Familia e ceea ce contează cu adevărat
Chiar dacă vei rămâne fără bani, chiar dacă prietenii îți vor întoarce spatele, iar realizările tale vor fi uitate – nu te vei simți niciodată înfrânt, dacă ai o familie iubitoare alături. Pentru italienii – familia este totul și mai bine ca alte națiuni, italienii știu să își cinstească bătrânii. Cinele de sărbătoare la care se adună toate rudele, de la mic la mare, sunt o tradiție care în Italia nu va muri niciodată.
#7. Copiii sunt florile vieții
Pentru italieni contează legătura dintre generații. În Italia, copiii sunt bineveniți oriunde. Îi poți întâlni și la restaurant, și în saloane de frumusețe, și la bazin. Alături de părinți, bineînțeles. În Italia nu vei găsi restaurante unde accesul copiilor este restricționat.
#8. Modul sănătos de viață nu e o alegere, ci un stil de viață
Nutriția italienilor poate fi numită ideală, datorită tradițiilor alimentare seculare. Unii oameni se miră de porțiile mici servite în restaurantele italiene. De obicei, meniul constă dintr-un fel principal, un aperitiv și un desert. Italienii nu comandă niciodată două aperitive sau mai multe deserturi.
Bucătarii locali spun că un astfel de meniu este conceput pentru a furniza cantitatea optimă de proteine, minerale, carbohidrați și grăsimi. Iar în scurt timp după consum (20-30 de minute) neapărat apare senzația de sațietate.
Cu cât e mai mică porția, cu atât o consumăm mai lent, deci mai sănătos. Obiceiul de a mânca porții mici, variate, mestecând atent fiecare bucată e una din cele mai simple investiții în sănătatea ta pe termen lung.
Iar dacă ieși duminică dimineață în parc, pe malul mării, în pădure sau în piață ai impresia că toată țara se pregătește de un maraton. În timp ce tinerii dorm, femeile de o vârstă respectabilă aleargă, înoată, fac jogging, ciclism, yoga, pilates etc.
#9. Bunele maniere contează
De reguli de conduită e bine să ne folosim în fiecare zi. Cu cât sunt mai uzitate, cu atât e mai bine. Ele nu sunt demodate, ci din contra, sunt din ce în ce mai apreciate. Italienii sunt cordiali și amabili cu cei din jur, indiferent de avere, statut sau vestimentație.
#10. Stilul
Ce le face pe italience să fie atât de frumoase? Naturalețea, alimentația, temperamentul sau stilul? Probabil, din fiecare câte puțin. Și totuși stilul lor este inedit. Mai multe despre vestimentația lor am scris în articolul de mai jos.
Citește și: Secretele italiencelor: 14 reguli de stil furate de la cea mai stilată națiune!