Adevăratul lux – este să trăiești așa cum îți place!

Luxul nu e despre pantofi, restaurante și vacanțe scumpe. Luxul e despre a trăi așa cum îți place. În teniși, în loc de tocuri; în blugi, în loc de fuste; cu rujul care îți place sau fără ruj. Să mănânci ceea ce îți place, nu ceea ce îți cere moda; să prietenești cu cine vrea inima, nu cu cine este util; să te căsătorești din dragoste, nu pentru că a venit timpul.

Luxul e despre curaj. Curajul să te desparți de tot ce e vechi, toxic și consumat. Curajul să spui adevărul. Curajul să nu te prefaci. Curajul să te accepți așa cum ești. Să ai grijă de tine și de ceea ce îți place.

Oamenilor mari le lipsește sinceritatea copiilor. Am o prietenă care are o fetiță de 6 ani. Fetița ei își ia lingura preferată de fiecare dată când pleacă în ospeție. Și mănâncă cu ea. La un moment dat, m-am gândit: de ce nu? Acum iau și eu lingura când ieșim cu prietenii la picnic, pentru că niciodată nu mi-au plăcut tacâmurile de plastic. Și nu-mi pasă ce cred alții despre asta, chiar dacă sunt prietenii mei. Luxul nu e despre bani, ci despre libertate.

Luxul nu e despre fast, ci despre confort. Nu e despre maybach, ci despre tricoul primit de la tata, în care adormi atât de ușor: despre eșarfa cusută de mama, în care nu îngheți niciodată; despre cartea primită de la sora, pe care ai citit-o de o sută de ori; despre melodia duioasă, care îți amintește de o dragoste lăsată uitării; despre filmul ăla vechi, care te face să plângi. Nu toți cei cu mașini scumpe își permit un astfel de lux.

Luxul e despre libertatea de a alege. Pizza sau tofu? Carieră sau copii? Imobil sau călătorii? Un film privit în singurătate sau cu prietenii la cinema? Cristi sau Gheorghe? Să lupți sau să renunți? Luxul e atunci când nu există constrângeri și alegeri greșite; când nu există scenarii scrise de alții; când nu depinzi de prejudecăți.

Luxul nu e despre haine scumpe. Adevăratul lux e despre a trăi așa cum îți place. După regulile tale. După scenariul tău. Cu tot cu ciudățenii și slăbiciuni. Luxul e puterea de a spune “nu” fără a te justifica. Fără a găsi îndreptățiri pentru visele, alegerile și interesele tale.

Citește și: Tot ce faci ți se întoarce: O pildă înțeleaptă despre cum funcționează bumerangul vieții!