Aceste 30 de minute au devenit salvarea mea: M-au scăpat de griji și anxietate

Femeile sunt mai predispuse la sacrificii. “Nu am timp pentru mine” – e fraza pe care poți să o auzi mai degrabă de la o femeie, decât de la un bărbat. Bărbații mereu au timp pentru ei, în schimb femeile caută să-i împace pe toți și abia apoi se gândesc la ele. De aici, stresul, anxietatea și grija pentru ziua de mâine.

Psihologii au o denumire distinctă pentru acest tipar – sindromul Iphigeniei. În mitologia greacă, Iphigenia era cea mai frumoasă fiică a lui Agamemnon. Cea care trebuia adusă în jertfă după ce Agamemnon a supărat-o pe zeița Artemis. În ultima clipă, zeiței i s-a făcut milă de Iphigenia și a fost sacrificat un vițel.

Astăzi nu mai există zeițe. Și trebuie să te salvezi singură. Munca, soțul, copiii, afacerea, obligațiile familiale – toate sunt importante. Însă, din când în când trebuie să iei o pauză și măcar pentru câteva ore să te gândești numai la tine. E important să găsești echilibrul dintre ceea ce se cuvine să faci și ceea ce vrei să faci cu adevărat.

Aplică regula celor 30 de minute. Ea spune că în fiecare zi trebuie să ai 30 de minute de intimitate, în care ești liberă să faci numai ceea ce îți place ție. Cu condiția să fii singură și să elimini toate gadget-urile care îți consumă atenția și energia în zadar. Începând cu telefonul și terminând cu televizorul.

Această abordare dă roade, pentru că omului contemporan îi lipsește intimitatea. Chiar și atunci când e singur, rămâne conectat la zeci de persoane și noutăți care debordează din spațiul virtual. Fapt care, tiptil și sigur, provoacă sentimentul de anxietate.

Alege o activitate care îți place și care te taie de restul lumii – peeling, o baie fierbinte, o carte interesantă, o sesiune de pilates, o sesiune de gătit sau de croșetat. Și în acel moment, încearcă să nu te gândești la nimic altceva decât la proces. Lasă procesul să te cuprindă. Iar la final, scrie pe hârtie momentele pozitive pe care le-ai observat.

Aceste 30 de minute au devenit salvarea mea. Nu mai sunt frustrată, nu mai am atacuri de panică, iar anxietatea îmi bate la ușă tot mai rar. În ceea ce privește restul zilei, secretul e să fii ocupată. Acesta e cel mai ieftin medicament din lume și unul dintre cele mai eficiente. Numai așa poți să scapi de gânduri obsesive și anxietate.