Aceste 3 emoții te vor ajuta să-ți atingi scopurile. Puterea de voință n-are nicio treabă!

Psihologul, David DeSteno, explică de ce puterea de voință nu ne ajută să atingem scopuri pe termen lung. Adevăratul secret al succesului constă în emoții.

De-am avea mai multă putere de voință, autocontrol și perseverență… Oricine visează la asta. Credem că anume acestea ne ajută să atingem scopuri. Însă e doar o aparență. Puterea de voință nu garantează că vei rezista ispitelor pentru atingerea scopurilor pe termen lung.  Cel mai probabil, în momentul în care vei avea nevoie cel mai mult de ea, aceasta te va dezamăgi.  Nu este exclus că te-ai convins de asta. Amintește-ți de dietele pe care le-ai lăsat sau de lucrul amânat pentru o întâlnire cu prietenii.

Fiind puși în fața alegerii: plăcere acum sau recompensă în viitor – deseori noi alegem prima. Problema e că alegerile complicate ne epuizează resursele cognitive. Cu cât mai multă rezistență opui ispitelor, cu atât e mai mare probabilitatea că vei renunța.

Puterea de voință, într-adevăr, ne lasă în cele mai importante momente. Însă există și alte metode de a obține rezultate. De exemplu, să cultivi emoții pozitive: recunoștință, compasiune și mândrie. Acestea ne ajută să ne deschidem din partea pozitivă și să vedem acțiunile ulterioare în perspectivă. În plus, acestea au 3 mari avantaje în fața puterii de voință. În primul rând, puterea lor nu se epuizează. În al doilea rând, recompensa imediată nu le poate „amăgi”. Și în al treilea rând, ele îmbunătățesc calitatea deciziilor în toate aspectele vieții.

Recunoștința

Am decis să verific cum recunoștința ne influențează comportamentul. Le-am propus participanților să-și amintească în ce situații s-au simțit recunoscători, fericiți și indiferenți. Ulterior i-am întrebat: „Ce preferă să primească X dolari acum sau Y dolari peste Z zile?” Suma Y întotdeauna era mai mare decât X, iar numărul de zile se modifica.

Am descoperit că simțul recunoștinței intensifica de două ori mai mult autocontrolul. Participanții care își aminteau de starea de recunoștință, mai frecvent erau dispuși să aștepte recompensa decât cei care și-au amintit de fericire sau indiferență. Simțul recunoștinței este legat de disponibilitatea de a ne jertfi pentru a-i ajuta pe alții. Atunci când suntem ajutați și devenim recunoscători, îi ajutăm cu mai multă dorință pe alții.

Compasiunea

Dacă recunoștința apare conștient, compasiunea este grija față de alții sau față de sine, fără recompensă.

În cadrul unui studiu, cercetătorii au folosit un program de îmbătrânire virtuală. Cu ajutorul ei, o parte dintre participanți au fost îmbătrâniți, iar rezultatul a fost tipărit pe o fotografie.  Ulterior, unora li s-a arătat fotografia cu felul în care arată acum, iar altora cum vor arăta la bătrânețe. Înainte de asta au fost întrebați însă despre scopurile în viață. Ulterior,  participanții au fost întrebați ce vor face dacă vor primi 1000 de dolari. Cei care s-au văzut la bătrânețe au decis să cheltuiască de 2 ori mai mulți bani pentru fondul de pensii, decât cei care s-au văzut în prezent. Mai mult, dacă chipul era trist la bătrânețe creștea și suma economiilor. Participanții se compătimeau și luau decizii mai înțelepte.

Mândria

Mândria este o reacție firească la atingerea scopurilor și recunoașterea capacităților tale de către alți oameni. La baza mândriei stă tendința de a ne ridica statusul într-un grup. Cei care se mândresc cu sine mai des își ating scopurile și manifestă un bun autocontrol.

Mândria ne ajută lucrăm mai asiduu asupra deciziilor complicate. Studiile arată că oamenii care sunt mândri, încep să aprecieze mai mult și recompensele ulterioare.

Pentru a începe să fii mândru de tine, trebuie să crezi că înveți din greșeli și că eforturile îți vor aduce roade.

Sursa