
Chiar și un copil știe să folosească internetul, iar Google este unul dintre cei mai renumiți asistenți în găsirea informațiilor necesare. Atunci când introducem un cuvânt sau o expresie într-un motor de căutare, ne confruntăm cu faptul că trebuie să ne petrecem timpul prețios printre miile de site-uri inutile. Secretul este că există anumite reguli de căutare corectă, despre care puțini oameni cunosc. Ne pasă de voi (abonații noștri) și încercăm să vă facem viața mai ușoară și mai bună. Prin urmare, vrem să vă spunem cum să găsiți rapid ceea ce aveți nevoie fără niciun efort suplimentar.
1.Cum se găsiți o expresie exactă sau forma corectă a unui cuvântului
Cu ajutorul operatorului „”. Includeți o frază sau un cuvânt între ghilimele și Google va căuta în pagini web care conțin exact acea frază (formă de cuvânt).
Exemplu: [“Eu vă scriu”]
2. Cum se găsește un citat în care lipsește un cuvânt
Ați uitat un cuvânt într-un citat? Puneți întregul citat între ghilimele și înlocuiți cuvântul lipsă cu semnul *. Citatul va fi găsit împreună cu cuvântul uitat.
Exemplu: [„Prietenul bun la nevoie se *”]
3. Cum să găsiți mai multe detalii dintre mai multe cuvinte
Doar enumerați toate opțiunile aplicabile, separate printr-o bară verticală: |. Google va căuta documente cu oricare dintre aceste cuvinte.
Exemplu: [ananas | alune | Șampanie]
4. Cum se găsesc cuvinte în cadrul unei singure propoziții
Utilizați operatorul &. Dacă combinați cuvinte cu acest semn, Google va găsi documente în care aceste cuvinte apar în aceeași propoziție.
Exemplu: [monumentul lui Ștefan cel Mare și a lui Alexandru cel Bun]
5. Cum găsești un document care conține un anumit cuvânt
Puneți semnul + înaintea cuvântului dorit, fără a-l separa de cuvânt cu un spațiu. Mai multe cuvinte necesare pot fi incluse în cerere.
Exemplu:[Monumentul lui Ștefan cel Mare +bulevard]
6. Cum se exclude un cuvânt din căutare
Folosiți un semn minus în fața cuvântului pe care nu doriți să-l vedeți în răspunsuri. Chiar și câteva cuvinte pot fi excluse în acest fel:
Exemplu:[desen animat -rock -muzeu]
7. Cum se caută pe un anumit site
Pentru aceasta este potrivit operatorul site. Vă permite să specificați site-ul pe care doriți să căutați direct. Asigurați-vă că puneți două puncte după site.
Exemplu: [Constituția România site: cdep.ro]
8. Cum se caută documente de un anumit tip
Ai nevoie de operatorul mime. Includeți un MIME, două puncte și apoi tipul de document pe care îl doriți. De exemplu pdf sau doc.
Exemplu: [cerere pentru pașaport mime: pdf]
9. Cum să căutați site-uri într-o anumită limbă
Folosind operatorul lang. După lang, trebuie să puneți două puncte și să scrieți în ce limbă aveți nevoie de documente. Dacă este român, atunci trebuie să indicați ro, dacă ucrainean – uk. Limba italiană este desemnată it, engleză – en, franceză – fr.