Folosește-ți puterea pentru a face bine: 8 lecții de viață de la marele filosof grec, Platon!

Platon este o figură emblematică atât pentru Grecia Antică, cât și pentru istoria universală. Contribuția sa la dezvoltarea filosofiei și tradiției Occidentale este atât de mare încât rămâne relevantă până în prezent. Matematicianul englez Alfred North Whithead spunea că: “întreaga tradiție filosofică europeană constă într-o serie de note de subsol la scrierile lui Platon.”

Acesta a pus baza religiei și spiritualității occidentale și nu-i de mirare că învățăturile sale sunt actuale și pentru omul contemporan, atât de rătăcit și debusolat din punct de vedere spiritual. Iată 8 lecții de viață din partea marelui înțelept antic.

#1. Bunătatea este cheia

Fii bun, pentru că fiecare om pe care îl vei întâlni, în interior duce o bătălie grea, despre care nici măcar nu bănuiești.

De regulă, e dificil să înțelegi ce simte alt om, ce gânduri îl frământă, ce atitudine are față de tine. A conștientiza că fiecare om ce-ți iese în cale are propriile greutăți, trăiește aceleași sentimente și este la fel de uman ca tine – e primul pas spre împăcarea spirituală. Platon ne învață să privim dincolo de aparențe și să fim buni cu toți cei care ne înconjoară.

#2. Gândeşte înainte să vorbeşti

Un om înțelept vorbește pentru că are ceva de spus; prostul vorbește pentru că trebuie ceva să spună.

Această învățătură este mai actuală ca niciodată în prezent, când avem atât de multe instrumente prin care ne putem exprima opinia, încât uneori e greu să ne mai oprim, mai ales în mediu online. Platon ne învață că opinia are valoare doar atunci când este utilă.

#3. Joacă onest

Poţi descoperi mai multe despre o persoană într-o oră de joc decât într-un an de conversaţii.

Competiția este cea mai bună metodă de a descoperi adevărata față a unei persoane. Esența unui om se manifestă cel mai bine în situații de stres. Jucând un simplu joc unde există o miză, vei afla cât de integre sunt persoanele care te înconjoară. Cât despre tine, joacă întotdeauna onest.

#4. Pur și simplu începe

Un început bun înseamnă o treabă pe jumătate terminată.

Oamenii adoră să amâne schimbarea, ratând oportunități peste tot. Platon ne sugerează să depășim frica de necunoscut, să facem primul pas, apoi al doilea, apoi al treilea și tot așa mai departe, urmărind atent ce se întâmplă. Până la urmă, chiar dacă vei suporta un eșec, el te va aduce mai aproape de rezultat.

#5. Participă la viața politică a țării tale

Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viaţa politică este aceea că vei ajunge să fii condus de cei ce îți sunt inferiori ție.

Platon era ferm convins că trebuie să luptăm pentru drepturile noastre și să intervenim atunci când are loc o nedreptate, atât în sfera politică, cât și dincolo de aceasta, nu să ne lamentăm și să acceptăm problema ca pe o realitate firească și inviolabilă.

#6. Fă bine

Căutând binele altora, îl găsim pe al nostru.

Dacă vrei să trăiești într-o lumea mai bună, începe cu tine însuți. Nu-i complicat deloc. Pur și simplu fii bun și înțelegător cu cei care te înconjoară și vei regăsi aceleași valori în comportamentul lor.

#7. Folosește-ți puterea pentru a face bine

Valoarea sufletului tău este testată atunci când ai putere.

”Nimeni nu e mai trufaş decât un om de rând care ajunge la putere” –  proverb franțuzesc. Fii tu acela care schimbă acest principiu.

#8. Continuă să înveți

Omul care neglijează educația, va merge șchiop toată viața.

Viața e plină de lucruri uimitoare, pe care putem și trebuie să le învățăm. Nu înceta niciodată să înveți, fiindcă după cum spunea discipolul lui Platon – Aristotel, educația este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe.

Citește și: 10 Principii de viață, pentru care Tu – cel din viitor, vei fi recunoscător!