7 lucruri despre care e mai bine să taci, chiar și atunci când ești întrebat!

Cuvintele sunt de argint, tăcerea e de aur – ne învață folclorul persan. Omul trebuie să tacă sau să spună lucruri mai bune decât tăcerea – ne învață Pitagora. Dacă tăceai, filosof rămâneai – ne învață tradiția românească. E în natura noastră să „facem” bine – și să le oferim altora ceea ce nu ni se cere. În special sfaturi. Dar uneori e mai bine să nu spunem nimic. Iată 7 lucruri despre care nu ar trebui să vorbești cu alte persoane.

1. Nu vorbi cu o mamă despre copilul ei

Chiar dacă ți se cere un sfat sau o părere, evită comentariile despre copii. De fiecare dată când spui că odrasla a făcut ceva greșit, mama aude că este o mamă rea, din moment ce a permis acest lucru. Mai simplu vorbind – dacă dai vina pe copil, dai vina și pe mamă. Iar asta va genera o reacție de apărare sau un atac.

2. Nu vorbi despre problemele tale

Nu vorbi despre problemele tale cu medicii, psihologii sau juriștii. Decât dacă ești clientul lor. Acești oameni au auzit mii de istorii reale și sunt nevoiți să asculte zeci de istorii pe zi. Și ei nu sunt datori să te ajute pentru ochi dulci sau pentru că ești ruda lor. Învață să plătești pentru sfaturi și ajutor profesionist, și nu căuta mană cerească.

3. Nu vorbi despre foștii iubiți

E mare ispita de a discuta despre asta. Dar evită povestioarele care te pun într-o lumină rea pe tine sau pe partenerul tău. În primul rând, e un ton rău să te victimizezi sau să iei în râs pe altcineva. În al doilea rând, vorbind de rău despre foștii iubiți te discreditezi ca femeie. Iar vorbind prea des și prea bine despre ei, îți discreditezi actualul partener.

4. Nu vorbi despre venituri

Unde sunt bani, acolo sunt bârfe, invidie și aroganță. Dacă veniturile tale sunt foarte mari, ceilalți neapărat te vor invidia, pentru că invidia nu poți să o controlezi, chiar dacă ești o persoană bună. Iar dacă veniturile tale sunt mici, restul te vor considera o ratată și vei fi un veșnic underdog în cercul tău de prieteni. Veniturile trebuie să rămână o taină.

5. Nu vorbi urât despre alte persoane

E normal să nu-ți placă de cineva. E firesc să crezi despre cineva că e laș, naiv sau prostuț. Dar încearcă să depășești aceste resentimente și să te gândești la tine și la dezvoltarea ta. Și niciodată. Repet, niciodată nu vorbi urât despre alte persoane. Nu uita că fiecare om pe care îl întâlnești, în suflet duce o bătălie grea despre care nici măcar nu bănuiești.

6. Nu vorbi neîntrebat

Nu răspunde la întrebările care nu ți se pun și nu veni cu sfaturi care nu ți se cer. Fiecare om este capabil să asimileze un anumit volum de informații și fiecare își alege nivelul de conștientizare care este confortabil pentru el. De aceea, nu e nevoie să-i spui prietenei tale că și-a ales un iubit pămpălău, chiar dacă pare evident acest lucru.

7. Nu vorbi despre planuri

Obiectivele pe termen lung și evenimentele importante din viață nu se discută cu persoane terțe, fie că vorbim de achiziția unui apartament, întemeierea unei familii, nașterea unui copil, lansarea unei afaceri sau mutarea în altă țară. Dacă vrei să te împarți cu aceste detalii, fă-o după, așa încât nimeni să nu poată semăna în tine semințe de îndoială.