5 lucruri pe care le vei regreta la bătrânețe dacă nu le vei face ACUM!

“Știam că dacă nu-mi va reuși, nu voi regreta nici măcar pentru o clipă. Și mai știam că unicul lucru pe care l-aș putea regreta este că nu am încercat.” – Jeff Bezos.

Viața noastră e plină de regrete. Uneori poate am făcut prea mult, alteori prea puțin. Regretăm că nu am devenit cine am fi putut deveni. Regretăm că nu am avut curaj la momentul potrivit, că nu am spus cuvintele potrivite, că nu am fost alături de persoanele potrivite. Regretăm că ne-am lăsat seduși de idealuri false și că am ratat ceea ce a fost important cu adevărat.

Bronnie Ware, autoarea cărții “Cele mai mari 5 regrete ale persoanelor aflate în pragul morții” meditează mult despre cum să trăiești o viață cu cât mai puține regrete.

Ea a discutat cu sute de persoane aflate pe patul de moarte și a ajuns la concluzia că majoritatea persoanelor regretă că nu au trăit așa cum au vrut cu adevărat. Că au lucrat prea mult și au petrecut prea puțin timp cu familia. Că nu au avut curajul să vorbească deschis despre sentimentele lor. Că nu și-au permis să fie fericiți.

Ware afirmă că majoritatea oamenilor nu și-au împlinit nici măcar o treime din vise și au trebuit să se împace cu acest gând înainte de moarte. Iată 5 lucruri pe care ar trebui să le faci de pe acum dacă vrei să te simți cu adevărat împlinit.

#1. Urmează-ți visul!

Deseori îi permitem îndoielii și anxietății să ne invadeze viața. Nu avem încredere în forțele proprii. Ne este teamă de reacția publicului și, mai rău, ne este teamă de eșec. Ne este teamă că nu suntem suficient de informați, că nu avem destule abilități și, mult mai rău, că nu merităm ceea ce ne dorim cu adevărat.

Descătușează-ți sufletul! Călătoria de o mie de mile începe cu un singur pas. Ia-ți inima în dinți și fă acest pas. Vrei să trăiești în Islanda? Fă-o. Vrei să fii împreună cu Andreea? Vorbește-i de sentimentele tale. Vrei să urci Everestul? Va dura, dar pe cei tari îi încântă sarcina grea.

Poate că n-o să-ți îți placă Islanda. Poate că Andreei nu o să îi placă de tine și poate că nu o să îi vii de hac Chomolungmei. Dar cel puțin nu vei avea nimic de regretat.

#2. Prețuiește ceea ce contează cu adevărat

Trăim în așteptarea fericirii și ne tot gândim: mâine-poimâine vom fi promovați la locul de muncă, vom cumpăra un apartament, o mașină, vom merge în vacanță la mare și atunci, abia atunci, vom fi fericiți. Însă la 70 de ani fericirea o vei asocia cu zâmbetul tatei de pe vremea când era tânăr, cu un vals de toamnă, cu plimbările serale cu prietena de pe vremea când nu aveai nici mașină, nici apartament și nici bani în buzunar.

Fericirea este aici și acum. Este legată numai și numai de prezent. Nu ai nevoie de condiții speciale pentru a fi fericit, precum o casă de milioane, o mașină scumpă sau un post bine văzut în societate. Fericirea vine întotdeauna din interior. Ea nu poate fi atinsă prin atribute exterioare. Trebuie doar să-i permiți să iasă la suprafață. Aproape toți oamenii aflați pe patul de moarte au regretat că au alergat prea mult după bunuri materiale, neglijând tot ce înseamnă familial și spiritual.

#3. Fii alături de cei dragi

E ușor să te convingi că munca e mai importantă decât toate. Că doar muncind, copiii tăi vor avea un viitor mai bun. Dar ceea de ce au nevoie copiii tăi este un tată prezent în viața lor acum, nu unul pe care îl văd o dată pe săptămână sau care nu se desparte de laptop nici măcar când se întoarce acasă.

Nu ai nevoie de laptop, ci ai nevoie de dragostea și afecțiunea unui copil. Pentru că peste 40 de ani copilul (deja adult) își va aminti de serile pe care le petreceați împreună la fotbal. Nu de macbook-ul pe care i l-ai cumpărat. Nici tu nu îți vei aminti de macbook.

Firește că nu trebuie să te dezici de locul de muncă. Dar gândește-te dacă perspectiva de a deveni director de firmă cântărește mai mult decât sentimentele tale și ale copilului tău. Și în mod deliberat nu am vorbit de soție, de părinți și de prieteni. Oare cariera valorează mai mult decât ei?

#4. Nu lăsa viața de azi pe mâine

Nu avem atât de mult timp, la urma urmei. Uite un adevăr cât se poate de simplu. În medie, ai la dispoziție 70 de ani. Iar dacă ne raportăm exclusiv la România, 60. Dintre care, în ultimii 20 îți va fi mai greu să înveți lucruri noi, să stabilești noi relații sociale, să călătorești sau să-ți schimb radical modul de viață.

Așa că nu pierde timpul în zadar. Dacă ai vreun vis ascuns, pe care îl amâni de azi pe mâine, acum e timpul să începi. Nu-ți viola sufletul cu un job care nu îți aduce plăcere, chiar dacă e bine plătit. Poți câștiga bani, dar nu poți întoarce timpul pierdut. Și asta nu o spune eu, nu o spune Bronnie Ware, ci o spun oamenii care au ajuns în pragul morții și știu mai bine ca nimeni alții despre ce vorbesc.

#5. Trăiește viața ta, nu viața altora

Facultatea, primul job, căsătoria, creditul imobiliar, copiii, o slujbă bine plătită, rutina cotidiană, pensionarea – asta e calea standard pentru sute de milioane de oameni. Și pentru o bună parte din ei chiar funcționează. Dar pe alții îi face nefericiți și suferă nu doar ei, ci și cei care îi înconjoară.

Încearcă să conștientizezi un simplu fapt. Înainte de a te naște nu ai existat 13 miliarde de ani și nu știm sigur dacă vei exista într-o formă sau alta după moarte.

Ai primit acest cadou pe care oamenii l-au numit viață. Și îți irosești cei mai buni ani pentru a trăi după scenariul altora? Pe bune? Adevărul e că te poți căsători, poți lua un credit ipotecar, poți avea 7 copii și asta e normal. În același timp, e absolut normal să fii celibatar și la ai tăi 40 de ani să fii barman pe o plajă din Tijuana. Fă ceea ce te face cu adevărat fericit și lasă gurile rele să vorbească. Pentru că întotdeauna vor avea ceva de spus.

Citește și: “N-am avut noroc în viață încă din ziua în care am fost conceput” – o lecție care te va învăța să apreciezi ceea ce ai!