5 Lecții prețioase de viață de la icoana stilului – Coco Chanel!

Există o istorioară foarte cunoscută despre ziua în care, renumitul couturier Paul Poiret a oprit-o pe o stradă din Paris pe Gabrielle „Coco” Chanel, uitându-se cu dispreț la fusta ei șocant de simplă, predecesoarea rochiei negre despre care cu toții cunoaștem.

„După cine purtați doliu, mademoiselle?”, a întrebat-o batjocoritor bărbatul, care îmbrăca femeile în cascade de catifea a la Belle Epoque. „După dumneavoastră, monseignuer!” – a urmat un răspuns derogatoriu.

Într-adevăr, această mică și firavă femeie a reușit practic de una singură să inventeze ceea ce se numește acum moda modernă.

Lecția 1: „Succesul este atins cel mai adesea de cei care nu știu că eșecul este inevitabil.”

Recent, o prietenă mi-a spus: „Coco Chanel nu gătea”. Prin asta, ea a avut în vedere că această femeie s-a concentrat asupra a ceea ce a iubit cu adevărat și la ce era bună – crearea unui brand de lux, lăsând gătitul celor care au excelat în el.

Lecția 2: „Nu-mi place mâncarea, care se simte după ce ai mâncat-o.”

În ciuda faptului, că Chanel deseori lua masa în compania reprezentanților bogați și celebri ai celor mai înalte cercuri din Europa, preferințele ei în mâncare erau destul de simple.

La prânz, mânca de obicei cartofi copți sau piure de castane. Dar bucătarilor le era strict interzis să folosească ceapa. „Nu-mi place mâncarea, care se simte după ce a-i mâncat-o”, spunea ea.

Lecția 3: „Luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu este un lux.”

Conceptul micii rochii negre a fost un cadou din partea lui Coco Chanel pentru femeile din întreaga lume. „La modă este acea culoare, care ți se potrivește ție”, spunea ea. Până la Chanel, negrul era considerat culoarea doliului, însă modelul pe care ea l-a inventat, țesăturile folosite, cum ar fi mătasea, tulul, dantela, lungimea puțin peste genunchi, și faptul că o astfel de rochie avantajează orice tip de siluetă, a făcut această rochie să devină atemporală.

Lecția 4: „Întotdeauna folosiți parfumul.”

Două citate celebre de la Coco Chanel vorbesc de la sine: „Femeia care nu folosește parfumul nu are viitor” și „Unde trebuie să te parfumezi? Acolo unde vrei să fii sărutată.”

Atunci când chimistul, care lucra pentru Chanel, a creat un parfum cu chimicale sintetice (aldehide) a reușit să obțină o aromă persistentă care nu semăna cu altele. Acesta a fost ambalat într-o sticluță pătrată, caracterisitcă mai mult pentru parfumurile bărbătești, și a fost numit Chanel No. 5 – cifra care a devenit una de noroc pentru Coco.

Lecția 5: „Fiind în brațele unui bărbat, n-am vrut niciodată să cântăresc mai mult decât cântărește o pasăre.”

Chanel nu era vegetariană (dar putem fi siguri că nu și-ar permite să mănânce Big Mac, deși probabil ar fi fost cel mai elegant îmbrăcat client).

Ea adora șampania, ciocolata fierbinte, pe care o bea în cafeneaua Chez Angelina pe Rue de Rivoli în Paris, cașcavalul, biscuiții. În fiecare zi ea mânca caviar și bea vin roșu pentru a rămâne tânără și frumoasă. Spre apusul anilor săi, Chanel considera că în Paris erau prea multe femei obeze.

„Cel mai important este să nu mănânci”, i-a spus ea odată unui fotograf de la o revistă de modă. „Urăsc să văd cantitatea de mâncare, pe care o consumă francezii.”