Psiholog: 5 întrebări pe care oamenii inteligenți nu le pun niciodată!

De regulă, inteligența este asociată cu educația pe care o primim la școală sau la facultate. Dar psihologii consideră că inteligența este mai degrabă despre experiență, capacitatea de adaptare și relațiile cu cei din jur. Și pe lângă inteligența mentală, există și inteligența emoțională care e cel puțin la fel de importantă.

Dar cum să înțelegi dacă ești inteligent din punct de vedere emoțional sau mai ai de lucrat la acest capitol? Simplu. Iată 5 întrebări pe care un om inteligent nu le pune niciodată.

1. Când îți vei găsi un loc normal de muncă?

De multe ori, această întrebare este adresată nu numai liber profesioniștilor, bloggerilor sau fotografilor, ci și persoanelor cu profesii tradiționale – educatori, psihologi, electricieni, instalatori, coafori. Există atât de multă condamnare în aceste cuvinte de parcă ar fi vorba de un trântor care trăiește din munca altora. Nu uita că aceste cuvinte pot supăra și respinge altă persoană. Dacă o persoană este mulțumită de ocupația ei, nu o condamna!

2. Și, când ai de gând să faci un copil? Ce mai aștepți?

Toți oamenii au circumstanțe de viață diferite. Unele cupluri nu vor copii. Altele se luptă cu probleme de infertilitate sau de sănătate care le îngreunează această sarcină. Altele nu își pot permite un copil din cauza situației materiale precare. Cineva nu poate face față traumelor psihologice din copilărie. În orice caz, nu trebuie să intereseze pe nimeni dacă o persoană va avea sau nu copii, aceasta este treaba ei.

3. De ce nu te căsătorești? De ce nu îți găsești un iubit/o iubită?

Oamenii inteligenți nu pun întrebări care încep cu „De ce nu…”. Aceste întrebări creează adesea multă tensiune, deoarece pot face alte persoane să se simtă inconfortabil și prost. Formulând întrebarea în acest fel, îi dai de înțeles că acesta face ceva greșit. Din acest motiv, astfel de întrebări sună judecător sau ofensator. În momente ca acestea, este important să ne amintim că nu toată lumea urmează calea bătătorită.

4. Cât câștigi pe lună?

Banii sunt în general un subiect tabu. Desigur, diferiți oameni au opinii diferite despre bani și totuși, indiferent de părerile tale, este inutil să pui întrebări atât de stângace și directe. Nu este treaba ta. Fii interesat de munca persoanei, de noile sale proiecte, de perspectivele de carieră, de interese și nu de suma pe care o are în cont. Unde sunt bani, acolo există bârfe, invidie și aroganță. Veniturile trebuie să rămână o taină.

5. Bunicuțo, da de ce ai ochii așa de mari?

Da de ce ai nasul așa de lat? Da de ce ai dinții așa de ascuțiți? Și alte întrebări pe care Scufița Roșie i le adresa “bunicuței”. Orice întrebare legată de aspectul cuiva poate suna indiscret și ofensator. În spatele unei întrebări inofensive, precum “de ce ești atât de mic?” sau “de ce nu te apuci de slăbit” se pot ascunde multe complexe, pe care nu faci decât să le alimentezi. Chiar dacă ești curios sau îngrijorat, evită astfel de întrebări