Să fii bun nu te costă nimic: 20 de adevăruri despre viață ce îți vor descătușa sufletul și te vor face mai fericit!

În ritmul agitat al vieții cotidiene e ușor să uiți de ceea ce este cu adevărat important. Astăzi ne propunem să-ți reamintim acest lucru!

Sfaturi de viață de la bătrâni

#1. Viața este prețioasă 

Viața este prea scurtă ca să o trăim în supărare. Și este trecătoare, indiferent dacă ești supărat pe ea sau nu. De ce să te usuci emoțional din cauza problemelor și nedreptăților cotidiene, cu care se confruntă toată lumea, când poți să înflorești apreciind ceea ce ai.

Albert Einstein spunea că există două moduri de a-ți trăi viața. Primul – de a crede că nu există miracole. Și al doilea – de a crede ca totul e un miracol. Uită de supărările trecutului și nu-ți mai face griji pentru viitor. Trăiește clipa și apreciază puținul pe care îl ai.

#2. Omul din greșeli învață

Toată lumea face greșeli. Învață să ierți greșelile altora, și mai cu seamă, greșelile proprii. Un om copt din punct de vedere emoțional știe să-și recunoască greșelile, știe să le accepte, știe să învețe din ele și e îndeajuns de tare ca să le îndrepte. Acceptă greșelile ca pe o realitate pe care nu o poți evita. Fiindcă, în esență, așa și este. Un om care nu a greșit niciodată, nu a încercat ceva nou.

#. 3. Sănătatea nu e o simplă urare de Crăciun

Suntem o specie norocoasă. Corpul nostru se descurcă cu 90% din probleme fără implicare din exterior, fără ca măcar să ne dăm seama. Acesta e un adevărat cadou din partea mamei natură. Și cel mai stupid lucru pe care poți să-l faci este să-ți sabotezi propria sănătate, fumând, consumând alcool, mâncând nesănătos, muncind peste program și ignorând semnalele corpului.

#4. Familia e mai importantă decât jobul

E ușor să te convingi că munca e mai importantă decât toate. Că doar muncind copiii tăi vor avea un viitor mai bun. Dar ceea de ce au nevoie copiii tăi este un tată prezent în viața lor acum, nu unul pe care îl văd doar o dată pe săptămână sau care nu se desparte de laptopul său.

O soră medicală din Statele Unite, care avea grijă de pacienții aflați pe patul de moarte, timp de 20 de ani își întreba pacienții ce regretă cel mai mult în viață și al doilea cel mai popular regret era că oamenii au muncit prea mult, în loc să petreacă timpul cu familia.

#5. Timpul e cea mai prețioasă resursă

În medie, ai la dispoziție 70 de ani. Din care, în ultimii 20 îți va fi mai greu să înveți lucruri noi, să stabilești noi relații sociale, să călătorești sau să-ți schimb radical modul de viață. Așa că nu pierde timpul în zadar. Dacă ai vreun vis ascuns, pe care îl amâni de azi pe mâine, acum e timpul să începi.

O călătorie de o mie de mile, întotdeauna începe cu un singur pas. Nu-ți viola sufletul cu un job care nu-ți aduce plăcere, chiar dacă este bine plătit. Poți câștiga bani, dar nu poți întoarce timpul pierdut.

Sfaturi de viață pentru tineri

#6. Părerea altora e ultimul lucru la care trebuie să te gândești

De fapt, nu trebuie. “Ce o să zică lumea” – e fraza care a ruinat mii de vieții. Nu contează ce o să zică lumea. Lumea mereu zice ceva. Și rareori zice de bine. Nu le permite altora să decidă pentru tine, chiar dacă e vorba de colegi, prieteni, frați, surori sau chiar părinți. Ai încredere în glasul tău interior, iar dacă glasul va da greș, recitește punctul 2.

#7. Aproape orice problemă poate fi rezolvată

Încetează să te întristezi de la nimicuri. Nu poți anticipa spargerea unui pneu, nu poți face culoarea roșie a semaforului să dispară mai repede, nu poți grăbi un avion care întârzie. Dar poți controla reacția ta la micile problemele cotidiene. 90% din viața ta este determinată de modul în care reacționezi într-o situație necontrolată și stresantă.

Aproape toate necazurile pot fi depășite – mașina poate fi reparată, locul de muncă poate fi schimbat, dintele poate fi tratat, dar nu poți recupera timpul și energia pierdute din cauza unei stări deprimate

#8. Sinceritatea e cheia pentru armonie

Dacă ai obiceiul de a spune minciuni, va trebui să ții minte cui și ce minciună i-ai spus. Dacă ai obiceiul de a te preface, mereu va trebui să joci un anumit rol. Dacă ai obiceiul de a te minți pe sine însuși, mai devreme sau mai târziu, acest balon de săpun se va sparge.

Toate aceste obiceiuri duc la o disonanță interioară profundă. Atât timp cât gândurile, cuvintele și acțiunile tale se contrazic, nu vei fi niciodată o persoană împlinită din punct de vedere emoțional. Cele mai sincere persoane sunt întotdeauna cele mai fericite, fiindcă nu au frici interioare pe care să le ascundă sau de care să se ascundă, nu le este teamă de prejudecăți și nu le este teamă să se poarte întotdeauna natural, așa cum le cere inima.

#9. Fericirea este o alegere

Trăim în așteptarea fericirii și ne tot gândim: vom fi promovați la locul de muncă, vom cumpăra un apartament, o mașină, vom merge în vacanță la mare și atunci vom fi fericiți. Însă la 70 de ani fericirea o vei asocia cu zâmbetul tatei de pe vremea când era tânăr, cu un vals de toamnă, cu plimbările serale cu prietena de pe vremea când nu aveai nici mașină, nici apartament și nici bani în buzunar.

Fericirea este aici și acum. Este legată numai și numai de prezent. Nu ai nevoie de condiții speciale pentru a trăi această experiență, precum o casă de milioane, o mașină scumpă sau un post bine văzut în societate. Fericirea vine întotdeauna din interior. Ea nu poate fi atinsă prin atribute exterioare. Trebuie doar să-i permiți să iasă la suprafață.

#10. E stupid să te temi

Fiecare persoană se teme de ceva: pierderea locului de muncă, probleme de sănătate, incertitudinea zilei de mâine, divorțul, pierderea celor dragi etc. Frica e naturală, dar nu e deloc necesară. Temerile ne otrăvesc viața și ne încalcă armonia interioară.

Amintește-ți de câte ori s-a întâmplat ceva rău în viața ta. S-a întâmplat vreodată să nu te descurci? Orice problemă reală poate fi depășită, de ce să pierzi timpul, energia și conexiunile nervoase luptând cu probleme imaginare?

Sfaturi de viață înțelepte

#11. Lucrurile sunt doar lucruri

Unii oameni se întristează rău de tot dacă și-au zgâriat mașina, au pierdut telefonul sau nu-și pot permite un laptop de ultimă generație. Dar toate aceste frustrări sunt stupide. Toată viața ne gonim după bunuri materiale, cumpărând lucruri de care nu avem nevoie, pentru a impresiona persoane cărora nu le pasă de noi.

E doar o modalitate de a compensa golul din interior, dar într-un final, lucrurile pe care le deţii ajung să te deţină. Ține minte: din această lume vom lua cu noi doar trei lucruri – amintirile, emoțiile și ceea ce am dat altora. Restul este inutil.

#12. Toată lumea are nevoie de suport

Toată lumea vrea să audă din când în când că totul va fi bine. Nu-ți fie teamă să ceri după ajutor când simți că nu te poți descurca de unul singur. Nu o fă pe eroul, chiar și cei mai tari dintre noi au nevoie de suport. Și nu ezita să-i sprijini pe ceilalți, mai ales pe cei mai slabi decât tine. Decât să taci, mai bine spune un cuvânt bun. O vorbă bună poate schimba viața unui om.

#13. Totul este relativ

Vrând, nevrând, îmi amintesc de vorbele lui Henry Ford: “Poți să crezi că ești în stare sau nu ești în stare să faci ceva și în ambele cazuri vei avea dreptate.” Totul depinde de percepția ta.

Pe de o parte, viața este scurtă, pe de altă parte, avem la dispoziție tocmai 70 de ani. Pe de o parte, suferi de acnee, dar pe alta, cel puțin nu ai cancer. Pe de o parte trăiești în România, dar pe altă parte ai fi putut să te naști în Coreea de Nord. Celebrul fotbalist francez, Zinedine Zidane, spunea că: “în copilărie mereu mă plângeam că nu am bani de încălțăminte, până când într-o zi am văzut un om fără picioare.”

#14. Gusturile diferă

Dacă tuturor le plac portocalele, nu înseamnă neapărat că trebuie să-ți placă și ție. Iar dacă ție îți place lămâia, savureaz-o, dar nu o băga altora pe gât. Firește că nu ne referim la fructe. Învață să respecți gustul și părerea altor persoane.

Nu judeca oamenii care ascultă alt gen de muzică, privește altfel de filme, citește altfel de cărți sau nu citește deloc. La urma urmei, fiecare face ce vrea. Și dacă se găsesc neghiobi care spun că asculți muzică proastă, recitește punctul 6 din această listă.

Sfaturi pentru o viață fericită

#15. Cu cât mai puține așteptări vei avea, cu atât vei fi mai fericit

Cu cât sunt mai mari așteptările noastre în legătură cu un fapt sau un eveniment, cu atât mai mare este dezamăgirea dacă acest lucru nu se întâmplă. În general, e naiv să crezi că viața va merge întotdeauna după scenariul tău. Cel mai bine e să nu ai așteptări prea mari de la alte persoane și să nu-ți consumi toată energia în așteptarea unui anumit eveniment.

#16. Ai grijă de tine

Viața este un adevărat dar și trebuie să-l prețuim. Munca, copiii, obligațiile familiale, afacerea – toate sunt importante. Dar uneori trebuie să iei o pauză și cel puțin pentru câteva ore să te gândești numai la tine.

A nu se confunda cu egoismul. Egoismul e atunci când o persoană își pune propriile interese mai presus decât interesele altora. A te iubi pe sine, înseamnă a te accepta așa cum ești, a te răsfăța din când în când și a te lăuda pe sine atunci când meriți și nu numai atunci.

#17. Schimbările sunt necesare

Schimbările sperie, dar sunt întotdeauna binevenite, deoarece te pun într-o situație nouă, te obligă să gândești diferit, stimulează creativitatea, îți dau energie să te miști mai departe și cresc pofta de viață. Nimic nu ucide mai lent și mai metodic personalitatea unui om decât rutina.

#18. Judecând alte persoane îți otrăvești propria viață

Marele scriitor columbian, Gabriel Garcia Marquez spunea: “Am învătat că un om nu are dreptul să-l privească pe un altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice”.

#19. Cine a zis că trebuie să fii ideal?

Nu ești un personaj de poveste sau de cinema. Revistele de modă, televiziunea, paginile web și rețele de socializare ne-au învățat să asociem feminitatea cu un ten perfect și strălucitor, cu gene voluminoase și sprâncene îngrijite frumos, cu un ruj intens și cu ochi profunzi și pătrunzători. Tot ele ne învață că bărbatul ideal are un abdomen perfect, conduce un SUV de 50 de mii de euro, îndeplinește orice capriciu al femeii și îi privește pe alții de sus.

Din păcate, toate aceste șabloane cu super femei și super bărbați, care alcătuiesc o familie super fericită, cu super copii, sunt departe de realitate și nu fac decât să ne otrăvească viața, creând așteptări și scopuri pe care niciodată nu le vom putea realiza. Iar dacă vom putea, ce va rămâne din personalitatea noastră de astăzi?

#20. Să fii om bun nu te costă nimic

Fiecare om vrea să fie ajutat și tratat cu respect. Dar puțini oameni încearcă să se comporte în același mod cu ceilalți. Și chiar dacă unii nu îți sunt recunoscători pentru binele pe care îl faci, continuă să îi ajuți (dacă asta nu te costă nimic), pentru că astfel vei deveni mai fericit.

Citește și: Oriunde te îndrepţi, fă-o din toată inima: 9 lecții de viață de la maestrul gândirii chineze, Confucius!