2 lucruri pe care toți oamenii geniali le au în comun!

Einstein, Tesla, Mozart, da Vinci, Dostoievski, Musk, de ce nu? și mulți alții! Fiecare din aceste personalități au marcat domeniul de activitate și epoca în care au trăit prin activitatea lor creatoare, ieșită din comun. Fiecare din ei reprezintă genii în tot sensul cuvântului și chiar dacă vin din domenii de natură și complexitate diferită, cu toții au cel puțin 2 trăsături definitorii, care-i evidențiază din mulțime și le alimentează entuziasmul creator.

1. Gândirea creativă, inovatoare, în afara cutiei.

Natura genială nu se explică prin super-inteligență sau intelect, ci prin creativitate ieșită din comun, prin abilitatea de a apela la imaginație și gândire abstractă la rezolvarea oricărei probleme. Uite, spre exemplu, Benjamin Franklin, fără studii de specialitate sau cine știe ce studii în general, învățând de sine stătător prin biblioteci publice, a devenit inventator, diplomat, om de știință, politician, filozof și profesor universitar, inventând paratrăsnetul și ochelarii bifocali, studiind natura electricității și curenților oceanici, cartografiind cu o precizie chirurgicală Gulfstream-ul.

Sau Albert Einstein, care a început să vorbească la o vârstă destul de târzie, iar la facultate se număra printre restanțieri, dar în schimb, punea la îndoială orice cunoștințe noi pe care le acumula. Iar dezvoltarea lentă a abilităților de vorbire în copilărie, i-au format deprinderea să analizeze cu interes și spirit de observație fenomenele cotidiene, pe care ceilalți le acceptau ca pe ceva firesc și obișnuit.

Toate pentru ca ani mai târziu, să dea peste cap înțelegerea noastră a Universului, dezvoltând teoria relativității și teoria cuantică. Surprinzător, dar totul a început de la faptul că Einstein a pus la îndoială ideea clasică a lui Isaac Newton că timpul este liniar și nu depinde de observator. Apropo, când era lipsit de idei sau inspirație, Einstein cânta la vioară pentru a stimula gândirea creatoare.

Steve Jobs, la fel credea în forța creatoare a artei și frumuseții, fiind convins că arta, științele umaniste și cele tehnice trebuie să fie strâns legate între ele. După cum bine știi, acesta a abandonat studiile, s-a înscris la cursuri de dans și caligrafie, iar apoi a plecat în India în căutarea împlinirii spirituale.

2. Curiozitatea

Probabil, pe bună dreptate, cel mai geniu dintre genii (dacă cuvântul ar avea superlativ) poate fi considerat legendarul Leonardo da Vinci, care avea o imaginație creatoare extraordinară, atât de natură artistică, cât și inginerească, fapt care îi permitea să pună în practică modelele vizuale abstracte din conștiința sa. Acesta era un adept al experienței și experimentului, dar cea mai importantă trăsătură a sa era curiozitatea.

Mii de pagini din jurnalele sale, rămase moștenire umanității erau încărcate cu întrebări care-l interesau. Spre exemplu, de ce oamenii cască? Ce cauzează închiderea valvei aortice? Cum să construiești un pătrat egal cu suprafața unui cerc? Cum percepe ochiul uman lumina? Cum acest lucru poate fi util în pictură? Leonardo dorea să știe totul despre tot ce-l înconjoară, inclusiv despre spațiul cosmic și rolul nostru în cadrul acestuia, devenind, în rezultat, geniu sub aspect multidimensional.

Abordarea sa era globală, radicală și sinergică, spre exemplu, acesta putea să înlăture pielea de pe fața cadavrelor ca să studieze structura facială a omului și să folosească aceste informații pentru a schița cel mai faimos zâmbet din istorie sau putea să examineze cranii, oase și dinți, pentru a reda fidel chinul Sfântului Ieronim.

Da Vinci era geniu, dar nu pentru că era inteligent, ci pentru că curiozitatea sa se extindea asupra a tot ce-l înconjura și dincolo de asta!