15 învățături de la Natalia Bekhtereva, femeia care și-a dedicat întreaga viață studierii creierului uman!

Natalia Petrovna Bekhtereva este nepoata renumitului fiziolog, psihiatru și neuropatolog rus, Vladimir Bekhterev. Bunicul său a fost un neurofiziolog de renume mondial, tatăl psihologiei obiective și șeful Institutului Creierului Uman din Rusia.

Natalia a continuat munca bunicului său, studiind toată viața acest domeniu și punând bazele cercetărilor contemporane cu privire la creierul uman. Ea a descoperit unde se ascunde gândirea creativă, cum funcționează memoria, a găsit un „detector de erori” care ne controlează comportamentul și nu i-a fost frică să-și mărturisească credința în Dumnezeu.

Citate Natalia Bekhtereva

#1. De multe ori mă gândesc la creier ca la un organism separat, ca la o ființă în interiorul altei ființe. Creierul se protejează singur de valul de emoții negative, nepreluându-le în întregime. Când mi-am dat seama de acest lucru, m-am simțit de parcă aș fi descoperit o comoară.

#2. “Plimbările, înotul sau orice tip de mișcare sunt cel mai bun remediu împotriva tulburărilor emoționale”.

#3. Echilibrul dintre emoții, mândrie moderată și tărie morală este o condiție esențială pentru realizarea deplină a talentului.

#4. Dacă oamenii ar fi sănătoși și, să zicem, mai puțin deprimați sau supraexcitați din cauza problemelor, creativitatea noastră ca specie ar crește dublu, mai ales acum în faza boom-ului informațional.

#5. Căutarea bucuriei este un instinct biologic de supraviețuire.

#6. Factorul care ne afectează cel mai mult sănătatea creierului sunt emoțiile.

#7. Nu-mi place când creierul uman este comparat cu un calculator. Capacitatea și potențialul creierului sunt atât de mari încât nu pot fi măsurate în cifre.

#8. Tuturor ne este frică de moarte. Dar așteptarea morții este mai cumplită decât moartea în sine. Jack London are o poveste despre un bărbat care a vrut să fure o sanie. Câinii l-au atacat și acesta a murit. Iar înainte de moarte, a rostit: „Oamenii au calomniat moartea. Nu moartea este teribilă, ci așteptarea. Nu mă mai tem“.

#9. Apropo, știai că în creier există un detector de erori? El îți amintește – “hey, ai uitat să stingi lumina” sau “hey, tocmai ai pronunțat numele persoanei greșit, corectează-te“. Tot el analizează ce se ascunde în spatele acestei greșeli – ironie, ignoranță, neglijență etc. Și îți sugerează cum să reacționezi mai departe.

#10. Se pare că atunci când cineva spune “după tot prin ce am trecut, am devenit o persoană diferită” – are perfectă dreptate. Noile experiențe, în special experiențele majore, reconstruiesc modul de lucru al creierului. Creierul se schimbă și se adaptează pe tot parcursul vieții.

#11. În cercurile academice nu excludem teoria că gândul există separat de creier, el doar îl prinde din spaţiu și îl descifrează. Rămâne de demonstrat acest lucru.

#12. Faptul că creierul funcționează doar la 5-7% din capacitate este un mit. Creierul întotdeauna lucrează la capacitate maximă, dar nu dintr-o dată, ci grupat, formând diverse structuri care se activează simultan. Imaginează-ți ghirlanda de pe un pom de Crăciun. De regulă, beculețele se aprind și se sting formând diverse modele, dar întreg sistemul funcționează la maxim.

#13. Anii se perindă, corpul îmbătrânește, dar sufletul rămâne intact. Ba mai mult, cu vârsta, se eliberează de învelitoare și apare în forma sa originală. Nu mai trebuie să te prefaci, să joci un anumit rol. În sfârșit, poți fi tu însuți. În cele din urmă, îți dai seama că fericirea este ceva ce poți împărtăși cu ceilalți acum.

#14. Trăim în așteptarea fericirii și ne tot gândim: vom fi promovați la locul de muncă, vom cumpăra un apartament, o mașină, vom merge în vacanță la mare și atunci vom fi fericiți. Însă la 70 de ani fericirea o vei asocia cu zâmbetul tatei de pe vremea când era tânăr, cu un vals de toamnă, cu plimbările serale cu prietena de pe vremea când nu aveai nici mașină, nici apartament și nici bani în buzunar.

#15. Există oare sufletul? Și dacă există, unde e localizat? În creier, în inimă, în cutia toracică? În tot corpul sau undeva alături de noi? Ce îl împiedică să se despartă de noi? Și unde dispare după moarte? Sunt întrebările pe care mi le-am pus toată viața, dar la care încă nu am găsit răspuns.

Citește și: Nu lua niciodată credite! 10 sfaturi de la Nassim Taleb, unul din cei mai de seama intelectuali contemporani!