10 reguli importante cum să întâmpini bătrânețea cu demnitate

S-ar părea că abia ieri ai terminat școala, dimineața te uiți în oglindă și obseri noi riduri, iar seara înțelegi că în viața ta se face toamnă: frunzele îngălbenesc, zilele devin mai scurte, iar temperatura scade. Ceea ce nu trebuie să faci este să te întristezi. Trebuie să ai înțelepciunea ca să-ți accepți vârsta și s-o întâmpini cu demnitate. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta:

1. Nu-i învăța pe alții

Niciodată nu-i învăța pe alții, chiar dacă știi exact că ai dreptate. Mai bine amintește-ți cum reacționai tu la aceste sfaturi necerute și cât de des le luai în calcul?

2. Nu te băga să ajuți

În special, atunci când nu ți se cere ajutorul. Nu trebuie să fii exagerat de grijulie și să încerci să-i protejezi pe cei dragi de toate relele. Iubește-i, este absolut suficient.

3. Nu te plânge

În niciun caz nu te transforma în băbuța de pe banca din fața blocului. Exclude din vocabular expresii de genul: „Eu la vârsta ta…”, „Mi-am jertfit pentru tine cei mai buni ani…”, „Sunt mai în vârsta, de aceea știu mai bine.”. Aceste fraze definesc cu desăvârșire bătrânețea.

4. Nu aștepta recunoștință de la copii

Ține minte: nu există copii nerecunoscători, există părinți care așteaptă recunoștință de la copii. Și nu insista ca nepoții să nu-ți zică bunica, dar să-ți spună pe nume. Cel puțin e ciudat.

5. Nu cheltui ultimii bani

Nu irosi toți banii pe proceduri de întinerire și frumusețe. Este aproape inutil. Mai bine mergi într-o croazieră și vezi lumea.

6. Nu te privi prea mult în oglindă

Nu-ți examina fiecare rid nou apărut și nu te machia prea strident. Poți încerca să arăți mai tânără decât ești, dar neapărat trebuie să arăți elegant.

7. Prețuiește bărbatul de lângă tine

Chiar dacă dintr-un băiat chipeș s-a transformat într-un moșneag morocănos, soțul tău este unicul care te mai ține minte tânără și plină de viață. Este unica persoană care are nevoie de tine mai mult ca niciodată.

8. Nu încerca să fii cu orice preț în pas cu timpul

Fă ceea ce-ți place. Nu te panica dacă îți vine greu să pricepi noile tehnologii. Nu te teme să rămâi în urmă, este ceva firesc.

9. Nu te învinovăți

Indiferent de modul în care a evoluat viața ta și a celor dragi, nu te învinovăți dacă ceva n-a mers. Ai făcut tot ce ai putut reieșind din condițiile momentului. Pune capăt acestor gânduri.

10. Păstrează demnitatea

În orice situație și până la sfârșit. Este foarte important, de aceea trebuie să te străduiești. Ține mine, dacă ești în viață, înseamnă că are nevoie cineva de asta.