10 proverbe evreiești, cu mai multă înțelepciune, decât într-o bibliotecă întreagă

Proverbe și zicale există în toate colțurile lumii, dar cele evreiești se deosebesc. Ceea ce merită învățat de la acești oameni este perspicacitatea, simțul umorului și o atitudine ușoară față de viață. Iată 10 înțelepciuni care sunt transmise din generație în generație și vor fi utile și pentru cei cu rădăcini diferite.

Dacă banii pot rezolva o problemă, nu este o problemă – este un cost
Uneori ne facem prea multe griji pentru lucruri care nu merită. Ei bine, ai zgâriat mașina! La urma urmei, este ușor de remediat. Nu este nevoie să vă panicați.

Și apa fierbinte se răcește
Un bărbat care încearcă să bea ceai fierbinte arată amuzant. Suflă, sorbește, se frige, flutură mâinile, sare în jurul mesei … Dar va trece o jumătate de oră și ceaiul se va răci. Deci, de ce să vă deranjați când puteți aștepta? Și, desigur, proverbul nu se referă la băutul ceaiului, ci la viață în general.

Dumnezeu nu poate fi peste tot în același timp – de aceea a creat mamele
Poporul evreu este renumit pentru atitudinea față de copii. Ei consideră că mamele sunt practic ființe sfinte. La urma urmei, cine o altă persoană mai poate proteja un alt om, toată viața, va avea grijă, va mângâia, va proteja – într-un cuvânt, va iubi până la capăt.

Omul este ceea ce este, nu ceea ce a fost
Oricine poate să se împiedice și să comită o greșeală pe care o va regreta toată viața. Și asta nu înseamnă că persoana este rea – înseamnă că doar a greșit. Și o greșeală accidentală poate fi o învățătură pentru tot restul vieții.

Mulțumesc, Doamne, că ai luat banii
Evreii înțelepți repetă această zicală atunci când pierd sume mari de bani. Ei cred că au scăpat ușor, deoarece provocarea vieții ar putea fi mult mai serioasă. Finanțele vor veni și vor dispărea, dar viața și sănătatea sunt neprețuite. Înseamnă că ar trebui să ne bucurăm că totul este în regulă cu tine și cu cei dragi și să nu ne plângem de banii care au plecat.

Dacă nu ți-a venit ceasul, nici medicul nu te va ucide
Evreii îi respectă pe medici. Dar ideea este că nu ar trebui să renunți înainte.

Un cuvânt bun nu costă bani
Uneori este nevoie de foarte puțin pentru a face pe cineva fericit. Un singur cuvânt poate inspira literalmente. Principalul lucru este că ar trebui spus din inimă.

Cine nu are copii, crede că se cresc ușor
Orice mamă se va abona la această frază. Este ușor să spui „ aș face”, privind prin părți! Și numai atunci când te confrunți cu situația, înțelegi că totul nu este atât de simplu …

Oricine se uită înapoi va cădea înainte
Uneori chiar vrei să întorci trecutul. Se pare că totul a fost mai bun, mai simplu și mai confortabil acolo. Cu alte cuvinte, „copacii sunt mai înalți, iar iarba este mai verde”.

Dar timpul zboară înainte, indiferent dacă ne place sau nu. Este o prostie să pierzi clipe prețioase ducând dorul la trecut. Dacă te agăți de ceva care a dispărut de mult, este ușor să ratezi noi oportunități.

Nu fi dulce – altfel vei fi mâncat, nu fi amar – altfel vei fi scuipat
Și întrebarea poate apărea imediat: „Atunci cum să fim?” Și răspunsul este simplu – rămâneți la media din aur. Nu încercați să mulțumiți pe toată lumea și nu încercați să vă mulțumiți pe seama altora. Atunci viața va fi lungă și plăcută.