10 citate îndrăznețe ale lui Coco Chanel, care la vremea ei nu puteau fi spuse fără sfială!

Coco Chanel este o legendă mondială a modei. A fost o revoluționară în toate: atât în muncă cât și în afirmații. Citatele ei au devenit la fel de clasice precum și hainele pe care le-a creat. Conform cuvintelor ei îndrăznețe, devine clar că această doamnă nu era una timidă și știa exact ce își dorea!

Așadar, iată 10 citate de la renumita Coco, pe care multe dintre contemporanele ei nu le puteau repeta fără să roșească! Acum, acestea au devenit motto-urile femeilor elegante și încrezătoare!

„O femeie ar trebui să se îmbrace așa, încât să fie plăcut să o dezbraci.”

Nu cred că există cineva care nu ar fi de acord cu asta. Coco Chanel înțelegea bine femeile și iubea bărbații. Știa perfect că bărbații iubesc cu ochii, de aceea le sfătuia pe doamne să se îmbrace feminin și moderat de seducător, chiar dacă „dezbrăcarea” este puțin probabilă.

„Am creat haine pentru femeile din întreaga lume, iar acum ele tind să umble dezbrăcate.”

Deși Coco Chanel era considerată un provocator în lumea modei, stilul ei se distingea întotdeauna prin reținere și eleganță. Chiar dacă modelele ei revoluționare depășeau normele general acceptate din acea vreme, Chanel disprețuia vulgaritatea în orice manifestare a ei și, prin urmare nu a susținut dragostea pentru fustele mini, care ulterior au cucerit lumea modei din anii 60.

„Cu cât mai prost îi merg treburile unei femei, cu atât mai fabulos ar trebui să arate aceasta.”

Da, da! Pentru că nici nu știi când îți poți întâlni destinul. A fi elegantă și stilată chiar și în perioadele dificile este una dintre principalele super-puteri feminine.

„Luxul nu este o provocare pentru sărăcie, ci o provocare pentru vulgaritate.”

Laconice, stricte, modeste și, în același timp, foarte feminine – așa arătau lucrările celebrului couturier. Pentru Coco, adevăratul lux era capacitatea de a te prezenta cu gust imepcabil. Orice exces în stil era perceput ca ceva vulgar și banal.

„Ferește-te de originalitate – în moda feminină, originalitatea poate duce la mascaradă.”

Și într-adevăr, se pare că moda secolului XXI este foarte aproape de asta. Coco Chanel era o susținătoare a clasicului, nu a purtat niciodată ținute extravagante și oricum a rămas una dintre cele mai elegante femei din lume!

„Cele mai multe femei își aleg cămașa de noapte cu mai multă rațiune decât soțul.”

Chiar și acasă, Coco arăta impecabil: purta cămăși de mătase și costumul ei preferat de tweed. Să arăți excelent și acasă este o regulă minunată, mai ales dacă ai un soț!

„Femeia este cea mai apropiată de nuditate, atunci când este bine îmbrăcată.”

Da, o femeie îmbrăcată frumos trezește mai mult interes la bărbați și le tulbură imaginația, decât o doamnă care-și demonstrează corpul. Coco Chanel știa foarte bine acest lucru și nu a încercat niciodată să promoveze „dezbrăcarea” femeii.

„Nimic nu o îmbătrânește mai mult pe femeie ca un costum prea bogat.”

Coco a învățat femeile să poarte bijuterii simple și concise dar, în același timp, cu ținute elegante. Într-adevăr, o rochie neagră sau o cămașă albă obișnuită completată cu niște perle arată mult mai bine decât o abundență de pietre prețioase și dantele scumpe.

„Se spune că femeile se îmbracă pentru femei, că sunt inspirate de spiritul concurenței. E adevărat. Dar dacă în lume nu ar mai rămâne bărbați, ele nu s-ar mai îmbrăca deloc.”

„Dacă nu poți merge la teatru în rochia care atârnă în dulapul tău, atunci de ce mai este acolo? La fel, despre bărbați: dacă nu te simți lângă un bărbat frumoasă și dorită, înconjurată de dragoste și grijă, atunci de ce mai ești cu el?”

Și totuși, Chanel dorea să facă femeile încrezătoare și frumoase, nu pentru a concura între ele, ci în primul rând ca să le placă bărbaților. Mă întreb, ce ar spune Coco despre tendințele vestimentare moderne?